Irena Pozar.
Irena Pozar. - Foto: Magda Omerspahic

"Nazisterna vill döda oss, vi måste inse det"

Nyheter24:s Irena Pozar skriver om onsdagens Uppdrag granskning, att bli hotad av Svenska motståndsrörelsen och varför vi måste ta den växande nazismen på allvar.


Mer om Irena Pozar

Irena är nyhetsreporter på Nyheter 24.

Följ henne på Twitter: irena_pozar

Jag fick ett mejl en gång. I det stod det att jag var ett "pissluder" och att jag skulle få stryk av ett par riktigt stygga män. Jag kollade upp avsändaren och hittade hans Facebooksida. På den möttes jag av bilder med texten "Frige hjältarna i Kärrtorp" omringad av Svenska motståndsrörelsens, SMR:s, logga. Plötsligt fanns det en våldsam nazist i min inkorg och jag tvivlar inte en sekund på att de stygga männen han syftade på var SMR. 

Han och jag är födda samma år. Vi har sett samma barnprogram på SVT och vi har skrivit samma nationella prov. Vi var barn vid millenieskiftet och vi kunde rösta när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010. 

Nu vill han att jag inte ska finnas. 

Han och hans vänner är nazister och 90-talister. De skriker "Sieg Heil" och kastar glasflaskor in mot fredliga antirasistiska demonstrationer. De firar Hitlers födelsedag och serverar tårtor med hakkors på. Och de slår, sparkar och dödar människor. 

Det ligger så nära oss att vi inte ens ser vad som håller på att hända. I onsdagens Uppdrag granskning får vi höra att den största mobiliseringen av nazister i modern tid sker just nu. Vi må tänka att de ändå inte är så många, men det är de. Programledaren Janne Josefsson frågar sig: "Hur långt är de villiga att gå?" Svaret är: Hela vägen.  

Svenska motståndsrörelsen vill med våld se till att Sverige ska förbli "svenskt".

"Du ska få se ett ursvenskt barbari, värre än vad som någonsin skådats på denna planet. Och barbarerna, vi, ni ska dra fram på våra gator och torg, genom våra städer och landsbygd. Och fienderna kommer att darra. Och när stormen har lagt sig kommer vi inte att behöva sjunga om fornstora dagar, vi kommer att leva i dem. I ett svenskt Sverige, för Sverige förblir svenskt. HELL SEGER, HELL SEGER, HELL SEGER"

Orden gormas av Magnus Söderman, 2008 aktiv i SMR, nu aktiv i Svenskarnas parti. SvP, ett nazistiskt parti som nu ställer upp i 30 kommunval och släpps in i skolor.

Den väg som nazistiska rörelser i dag går på har trampats upp av Sverigedemokraterna. Därför är deras närvaro i riksdagen, skolorna och i det offentliga rummet direkt livsfarlig. Om vi tror något annat lurar vi oss själva. 

Onsdagens Uppdrag granskning är något av det absolut värsta och viktigaste jag sett. Jag hoppas att alla nu öppnar ögonen och skriker högre än någonsin. På sin hemsida har SMR sålt knivar med orden "Kampen kräver mer än ord" på. 

Även vår kamp kräver mer än ord. Den kräver handling, om än utan knivar.  

Uppdrag granskning sänds på onsdag i SVT1 20.00.

/
/
/
SMR
/
SvP
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.