Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Om islamofoberna hade tagit ”islamiseringen” på allvar

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om att klumpa ihop människor genom religion: "Att vara konsekvent har aldrig varit rasisternas melodi"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Den antimuslimska retorikens konsekvenser är välkända. 1995 slaktades ungefär 8000 personer i den bosniska staden Srebrenica. Anledningen till att alla dessa människor dödades under ledning av general Ratko Mladic var att de var just muslimer. Bosnienmuslimerna hade i hetspropagandan innan och under Balkankriget beskrivits som ociviliserade, farliga och ett hot mot samhället. En på många sätt identisk retorik med den antimuslimska propaganda som i dag saluförs av politiker som Geert Wilders och Jimmie Åkesson.

Logiken är densamma nu som då. Människor som bara för att de har en muslimsk bakgrund klumpas ihop med religiösa fanatiker och skuldbeläggs för fanatikernas uttalanden och illdåd. I den antimuslimska propagandan av i dag så brukar krav på att invandringen från muslimska länder stoppas från att föras fram för att på så sätt stoppa det som bland andra sverigedemokrater kallar för ”islamiseringen”. Det finns ingen logik i resonemanget. Hade de antimuslimska propagandisterna varit emot religiös extremism på riktigt men ändå använt sig av samma hopklumpande av människor hade de skuldbelagt exempelvis alla kristna för alla de hemskheter som begåtts i Bibelns namn. Men det gör de givetvis inte. Att vara konsekvent har aldrig varit rasisternas melodi.

I konspirationsteorin om ”islamiseringen” hävdas det att muslimer från arabvärlden söker sig till Europa för att genom inflyttning och barnafödande ta över och göra islam till lag. Och kanske är det så att någon eller några personer har gjort det. Men det betyder ju inte att somalier eller iranier som flyr från just galna fundamentalister kommer till Europa för att bedriva samma galna politik som de flytt ifrån.

Hade islamofoberna trott på ”islamiseringen” själva och inte bara använt den för att brännmärka invandrare från muslimska länder så hade de istället motarbetat de som faktiskt förespråkar en slags islamisering. Wahhabiterna som har sitt säte i Saudiarabien och som på allvar vill ”islamisera” lite här och var sitter dessutom på en herrans massa stålar på grund av oljan. Hade islamofoberna varit rädda för ”islamiseringen” och inte för invandrare så hade istället verkat för en totalbojkott av handel med Saudiarabien och dessutom protesterat mot det västerländska oljeberoendet.

Men nej då. Då är det bättre att sprida hatpropaganda – precis som föregångarna på Balkan i 1990-talets början.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.