Bengt Kvist: "Ledarskapets kris"

KRÖNIKA. Det var fan bättre förr!


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Politik och näringsliv ställer samma krav. Ledarna ska leverera det de är satta att hantera.

Förväntningarna på socialdemokraternas ledning är att leverera en ny regering och just nu finns inte en chans att leva upp till detta. Då är det djupt beklagligt, sett från socialdemokratiskt håll, att man skjuter fram möjlig leveranstid med ytterligare fyra år genom att inte ta matchen om ny partiledare. Håkan Juholt må se bekymrad ut (men givetvis bakom ett frynligt leende) och göra pudlar till både höger och vänster. Han kommer ändå aldrig att slippa det ansenliga tapp av förtroende som hans bollande med hyresbidragen gett honom. Mona Sahlin kopplas fortfarande till Tobleronemissen trots att det egentligen inte alls var detta som ryckte undan mattan för henne och så lär det gestalta sig för henne i all framtid. Juholt har genom en svårbegripligt usel hantering av något som egentligen är en skitsak beloppsmässigt visat att han saknar omdöme vad gäller val av medarbetare. Och är totalt utan fingertoppskänsla för politik i ”vanligt” folks ögon. Dessvärre, för honom och S, har han dessutom klantat till det både för sig själv, medarbetare och partiet, med usel hantering av Libyeninsatsen, skuggbudgeten, partiledardebatten etc, etc.

Idén med en ny fräsch grabb direkt från skogarna som skulle ena ett trätande parti och sätta såväl teoretiserande vänsterfalangister som självmedvetna LO-pampar, typ Marita Ulvskog respektive Hans Tilly, på plats höll inte. Eller i varje fall var uppgiften Juholt övermäktig. Säg adjö till alla tankar på att verkligen vara bas i ett regeringsalternativ från valet 2014. Hoppas på god hälsa och klokt stöd från den föregivne mentorn Ingvar Carlsson och bygg struktur inifrån! Glöm alla förhoppningar om valseger om tre år.

Gör program, Juholt. Ta in verkligheten, förnya, markera mot kommunister och vänstergrupperingen i partiet, utbilda medarbetarna i etik (gärna också kompetens), rensa ut de illoja och de som är svaga i tron. Satsa på valet 2018!

Kristdemokraterna ansluter alltmer till sitt ideologiska ursprung, Gamla Testamentet, genom att uppenbarligen förbereda för resterande del av ökenvandringen. I runda tal traskade Lewi Petrhus och Alf Svensson runt i sin politiska öken i 20 år och nu tar Mats Odell, Ebba Busch, Mikael Oscarsson et consortes sats för resterande 20 års vandring.

Livets Ord och Ulf Ekman övervakar i bakgrunden.

I grunden  är detta en välkommen utveckling. KD har varit nödvändiga för att ideologiskt fånga upp de moralkonservativa på yttersta högerkanten som aldrig annars skulle ha någon som helst möjlighet att höras. Nu har de kunnat bilda del av en borgerlig allians. I takt med löpande tid dör de dock undan och blir efterhand ointressanta som politisk bas och behövs inte längre. Odell, och i än större omfattning hans vapendragare Busch, kan dock övervintra kommunalt om de långsamt släpper sin bibliska syn på utvecklingen. Dvs om de verkligen vill ha inflytande och kunna påverka. Men då måste de ta avstånd från kreationisterna och deras idé att världen är runt 6000 år. Och en del andra märkligheter.

Det kallas att skåda verkligheten, för övrigt. Men det sitter förmodligen långt inne.

Beklagligt för Göran Hägglund personligen men han var möjligen medveten om sin lättviktiga position redan vid sitt tillträde i och med svag förankring i kärnan, pingströrelsen.

Centern har klarat ut sin ledarskapskris, i varje fall fram till nästa val.

Gamla Vpk är på väg rätt in i alla kommunistiska rörelsers märkligt deterministiska öde. Eller är det ett val de gör?  Det finns hur många split-ups som helst, alla åt vänster. Under min studietid tävlade man, rent konkret tävlade, om att vara mest till vänster. Och då de mest extrema lyckats sublimera sig till maximalt tre(3) personer var det dags att på nytt börja delningsprocessen. Självklart åt vänster, igen.

Lars Ohlys envetna fasthållande vid makten ligger i det gamla Kominternagerandet och var därmed, i princip, ofarligt för demokratin. Bäva månde Juholt och hans parti om de unga, begåvade vänsterpartisterna typ Josefin Brink och Jonas Sjöstedt får leda sina anhängare i valen 2014 och 2018.

 

Lysande, ÖB, absolut lysande!

Försvarsmakten har utökat persedelförteckningen med bh för soldatbruk. Enligt vanlig armétradition kommer den att finnas i två storlekar; för stora resp för små.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.