Bengt Kvist: "Rasistdebatten om Tintin aktualiseras"

KRÖNIKA. Det var fan bättre förr!


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Georges Remis seriefigur Tintin har blivit film i Steven Spielbergs regi och uppenbarligen en lyckad animation.

Parallellt med premiären, och förmodligen välkomnad av distributören, försöker historierevisionisterna dra igång en debatt huruvida Tintin var rasist eller ej. Bakgrunden är den framställning som Hergé, författarens pseudonym, ger Tintin som den vita hjälten som kommer till dåvarande Kongo och träffar ett  schimpansliknande folk som dyrkar honom som en gud. Detta har upprört mängder av människor och i Belgien, Remis hemland, har en rättsprocess startat för att förbjuda vidare publicering av albumet Tintin i Kongo.

Alternativet är att skriva om det.

Vad man missar är tidskopplingen. Hergé skrev avsnittet i början av 30-talet och hans framställning speglar den då rådande uppfattningen om utomeuropiska länder och deras befolkning. Föga smickrande både för de framställda personerna eller för Remi själv men det ett historiskt dokument.

Om all publicerad litteratur ska anpassas, och eventuellt skrivas om, enligt för varje tidsepok godkänd norm, är vi, utan att egentligen vara medvetna därom, mitt uppe i Orwells Sanningsministerium med ständiga tillrättalägganden.

Här, i Sverige, har vi anledning att sopa framför egen dörr då självaste Atrid Lindgren i sina böcker om Pippi berättar om Pippis pappa som sjökapten och ”negerkung”.

Men inte ska sluta att ta varken Pippi eller Astrid till oss! Vi ska läsa vad det egentligen är; tidsdokument.

Litteratur är litteratur och speglar den tid då den skrevs. Vad finns annars för skäl för dess existens i ett längre perspektiv?

 

-68:orna dansar igen

Den numera riksbekanta sk TV-eken fick östermalmsborna att samlas, med mopsar, överstinnor och allt, inklusive den obligatoriske trubaren, för att återuppliva de glada tongångarna från almstriden i Kungsträdgåden. I den nostalgiska yran missade man lite av basfakta, dock.

Som att träd är organiska, de åldras och dör och uppenbarligen har just detta träd nått vägs ände. Trädet är uppruttet på grund av tidigare misstag då gatan byggdes om och mindre väl genomförda beskärningar. Nu håller det på att rasa omkull. Alldeles av sig själv.

Men så länge det finns undersysselsatta pensionärer och sk studenter finns alltid plats i media för lite rubriker.

För övrigt ..

.. imponerar inte utfallet av dagens skolundervisning när Moderaternas partisekretere Sofia Arkelsten inte har kläm på vilket parti som bromsade respektive pushade för kvinnors rösträtt. Men det ingår kanske inte i utbildningen på juristlinjen?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.