Sonja: "Kroppen är inte en fundamental del av vem du är"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson vill inte att kroppen ska definiera henne.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Jag läste en krönika av Katrine Kielos där hon angående surrogatmödraskap skriver att  ”kvinnokroppen är inget redskap för andra utan en fundamental del av vem du är”.

Det första har jag ingenting att säga om men sista delen av meningen fick mig att rygga tillbaka. Nu vet jag inte om Kielos bara råkade uttrycka sig klumpigt eller om det här verkligen är något som hon och andra feminister anser – men kroppen är väl inte någon FUNDAMENTAL del av vem du är? Det är väl ändå tvärt om? Att kroppen är den skit du råkar vara täckt med när du kommer ut till världen, det är liksom varsågod och bye bye, så får man göra det bästa av situationen?

Så har jag alltid trott, tänkt och känt i alla fall. Jag har aldrig känt att min kropp är en del av vem jag är över huvud taget. Det är ju det som är ett av livets största problem, att kroppen tolkas som en del av den man är, vilket är osant? Är det inte så? Herregud, jag trodde att det var allmänt vedertaget, min värld är just nu upp och ned!

Vad är kroppen ens? Jag har hört så många gånger att kroppen är ett tempel som man ska vårda. Man ska träna, äta rätt och få i sig en hel bokstavskatalog av ämnen. Det finns så många förslag hur man ska ta hand om sin kropp att man vill stressröka och starta gräsbränder bara man tänker på det.

Tänk vad mycket enklare det hade varit om vi varit flytande intellekt med telepatiska förmågor i stället. Men nej. I stället springer vi runt i den här köttsäcken som vi inte över huvud taget är men bedöms efter och därför måste försöka forma så att den passar. Många försöker dämpa sin kroppsångest genom att håna en viss typ av kropp, till exempel genom att posta ”when did this become hotter than this”-memes på facebook, även fast alla personer på bilden då pekas ut som enbart kroppar och även fast personen som tycks vara ansedd att ha den friskaste kroppen även var den person som tog livet av sig.

Kroppen är svår att undkomma och helt se förbi. Jag utesluter inte att det går men jag tror inte att det är enkelt. Men vi kan väl åtminstone komma överens om att skippa att kalla den en FUNDAMENTAL del av vilka vi är? Eftersom det är en lögn.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.