Hanna Fridén: "Ungas nakenbilder inte huvudproblemet"

KRÖNIKA. Det är den dömande samhällsmoralen som borde motarbetas snarare än spridningen av bilderna, menar Hanna Fridén.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I söndags publicerade Dagens Nyheter en artikel med tillhörande studie om hur många ungdomar det är som lägger ut nakenbilder på sig själva på internet eller som skickat nakenbilder på sig själva till andra. Bland unga tjejer var siffrorna högre än bland pojkarna. 19% av flickorna i åldrarna 15-19 svarade ja på frågan samt 23% av flickorna i åldrarna 20-24. För mig, som arbetar med ungdomar och speciellt med frågor som rör unga flickor och utseende, självförtroende och självbild är det inte en förvånande siffra. Den bekräftar vad vi ser på det här området.

Om vi frågar oss varför unga tjejer gör det här konstateras ofta att det är något folk gör för att få uppmärksamhet och skapa sig popularitet. Det framkommer också att unga tjejer inte har samma syn på nakenbilder som vuxna. De ser det som regel inte som särskilt farligt att publicera en nakenbild. En vanligt sätt att se på detta, från vuxenvärldens håll, är att ifrågasätta flickornas moral och arbeta för att förbättra deras självförtroende.

I stort är det nästan alltid negativt när en ung individ genomför en handling de inte vill genomföra för att de känner att de måste för att få bekräftelse. Det är en sanning oavsett om det gäller ätstörningar, nakenbilder eller saker som att gå med på sex trots att man inte vill. Det är negativt, och man måste arbeta mot det.

Men vad gäller moralfrågan - när man ifrågasätter varför de här flickorna inte förstår varför det är så illa och man arbetar för att få dem att förstå hur negativt det kommer drabba dem - där måste jag ifrågasätta synen på nakenbilder och ställa frågan: Kanske är det inte vi som har rätt? Kanske är det faktiskt ungdomarna som har rätt? För hur stor roll bör en nakenbild egentligen spela i någons liv?

När man tittar på de unga flickors situation som publicerar nakenbilder vill man ofta tala om hur detta troligtvis kommer drabba dem negativt. Bilderna kan hamna i fel händer och användas i ett osympatiskt syfte. Bilderna kan hamna på porrsajter. Bilderna kan ses av fel personer, till exempel framtida uppdragsgivare och därför drabba de här flickorna negativt när de är vuxna. Det kan innebära att en tjej bedöms som mindre trovärdig, som oseriös och olämplig för en ansvarsfull position.

Det här stämmer överens med hur dagens samhälle och moral kring nakenhet och sex ser ut. Men jag skriver inte under på att det är en god moral. För mig klingar den här moralen tätt med hur man straffar och ser på kvinnor med utmanande kläder och ett vågat sexliv. Hur man gärna ifrågasätter att en kvinna med mycket sexuell frihet och lust kan råka ut för övergrepp och hur man ser på henne som individ.

När jag träffar på unga tjejer som gör det här, som valt att tala med mig om det, så arbetar vi alltid för att få bort bilderna och få flickorna att sluta lägga ut bilder. Det är det mest säkra valet för oss att göra och flickorna som  tar kontakt med vuxna om det är oftast de som inte mår bra av publiceringen.

Men i det stora i hela kan inte jag låta bli att tänka att det inte är de unga flickorna som begår det stora moraliska övertrampet, det är snarare samhällets syn på en naken kvinna och hur en bild på en naken kvinna kan drabba henne livet ut. Det finns nämligen inget rimligt skäl till varför eller någon som helst proportion i att en individ ska straffas för något så harmlöst som att figurera utan kläder på ett fotografi. Kanske är detta det vi framför allt borde arbeta med?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.