Sonja: "Hur är det tänkt att vi ska få plats?"

KRÖNIKA. Sonja Abrahamsson är livrädd för befolkningsökningen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Det finns en del vibrerande orosmoln vid horisonten. Det mest iögonfallande just nu är kanske den ekonomiska krisen. Vi hör om kraschade banker i Italien och ingen verkar ha någon aning om hur läget ser ut för Sverige. Inte ens experterna. Utöver det har vi ständiga nedrustningar, pollen, 21 december och oetiska vapenaffärer.

Men det finns ett större problem. En sak som inte bara är ett diffust moln, utan ett faktum som är oundvikligt såvida det inte sker någon form av katastrof eller globalt lappkast.  Ingen pratar om det, och jag försöker att inte att tänka på det, men när jag läste om Anders Borgs besök i Afrika blev jag  påmind. ”Afrika är det nya Kina” säger han. Det är en sak som bara hoppar ur hans mun likt en förnumstig liten host. ”Inom tio år kommer Afrika att ha fler invånare än Kina, omkring 1,5 miljard människor” säger Borg, och klappar sig själv hungrigt på magen. För honom är det ekonomi, vinstutveckling och spännande affärer. En blomstrande kontintent.

För mig, som inte fattar det där, ringer röda lampor och sirener: HUR ÄR DET TÄNKT ATT VI  SKA FÅ PLATS?

1,5 miljarder afrikaner säger han. Och ungefär lika många kineser. Plus alla andra i hela världen som bara ökar i antal. Var är det tänkt att vi ska bo och leva?

Man hör snack om tillväxter och tillökningar. Man vill vara fler invånare i Mora, man vill vara fler i Moskva. Alla städer vill vara stora och  större, och alla vill vara välmående, ha det bra, man vill ha jobb, omsättningar, minskad fattigdom och ökad levnadsstandard.

Hur många fotbollsplaner regnskog kommer vi att behöva börja fälla i sekunden, bara för att kunna tillgodose alla miljarder nya människor med enbart toalettpapper?

Enligt WWF kommer inte ens resurser från två stycken planeten jorden räcka till för att tillgodose våra behov år 2030. 

Så frågan är: om inget händer, om vi får sitta tryggt och om vi får fortsätta som vi gör i dag - är inte det en global katastrof i sig?

Inget alternativ verkar soft. Jag skjuter undan tankarna, läser något om gift i konserver i stället och hoppas på att 21 december är någon slags magisk dag då allt löser sig utan lidande. Messias återkomst, kanske.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.