Sonja Abrahamsson.
Sonja Abrahamsson.

"Vi är redan jämlika"

Sonja Abrahamsson om välmående och jämställdhet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Sonja Abrahamsson

Sonja Abrahamsson är 27 år gammal, bor i Kungälv och har två barn. Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja och gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Kvinnorhar i genomsnitt 60 000 kronor mindre i lön/år än män. ”Det är förjävligt att det fortfarande är så” sägerpsykoterapeuten Kerstin Scott-Ericsson. Jag håller inte med henne.Jag tror inte att det är särskilt givande att räkna jämställdheti pengar nämligen. ”Om 100 år är vi jämlika!” säger SVT:s inkomstpejl. Jämlika hur? Jämlika på det sätt att vi har likamycket pengar på inkomstkontot? Betyder verkligen det att vi ärjämlika? Men framförallt: betyder det att vi mår bra?

Man brukarsäga att människan är ovärdelig oavsett status. Hur kommer detsig då att man, kvinna som man, hela tiden möts av siffror ochstatistik som visar på att vi räknas som olika värda pengamässigt?”Men det är ju så man ser hur man värdesätts av omgivningen!”kanske man kan säga då. Så tror inte jag att det är. Det enda somdetta synsätt värdesätter – är pengar.

Det kommerinte alls att ta 100 år förrän vi är jämlika, för vi är redanjämlika. Det kan tyckas som att vi inte är det, eftersom det inteser så ut, men det är vi. Alltid. Problemen vi upplever berorfaktiskt inte på att vi är ojämlika, problemet är att vi just nutycks räkna jämlikhet i antal inkomstskronor eller huruvida man ärVD eller ej.

Häromveckan cirkulerade ett blogginlägg, ”Utan kärlek är vi maskiner” skrivet av en av de Etiopenfängslade journalisterna, MartinSchibbye. Den spridde sig snabbt. Man blev varm av att läsa vad hanhade att säga. Man blev varm eftersom man kände att det han taladeom var äkta och sant, oavsett var man står politiskt och oberoendetill vilket kön man har. Han talar nämligen om något som ärstörre än pengar, även större än politik - han talar om mänskligomtanke och kärlek. Och att den finns där ute, i massor.

Jag villinte ha 60 000 extra i årsinkomst som ett bevis på att jag är likamycket värd. Behåll det! Gör vad ni vill med det! För jag sitterpå något mer värdefullt än så: vetskapen om att jag ärovärdelig. ”Pengar är makt” brukar man säga. Det kanskestämmer. Men jag tror att en ännu större makt är makten att fåen annan person att också känna sig ovärdelig. Och den makten haralla. Alltid.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.