"Skansen-Jonas och det fejkade Twitterkontot"

Nyheter24:s Erik Carlsson om en nyhets uppgång och fall.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff samt internet. På lördagar skriver han kolumn.

Följ Erik på Twitter @Erikcarlsson.

När jag berättar att jag är journalist får jag alltid tusentals frågor om hur arbetet egentligen går till, om jag brukar hitta på nyheter eller om jag blivit hotad av arga läsare.

Hotad har jag inte blivit, däremot ordentligt näthatad. Som värst var det när jag skrev "stridsvagn" om en bild på en pansarvagn. Aldrig har så många män över 40 år blivit så arga samtidigt.

Jag har heller aldrig hittat på någon nyhet. Även om det var lockande då hockeyreporter Olle Liljeblad under en tung period föreslog att jag skulle skriva att en man blivit attackerad av en stingrocka i Vättern.

Så, hur går arbetet egentligen till? 

Det är givetvis svårt att förklara. Varje nyhet har sitt eget liv och ibland dör de innan man ens hunnit fila på rubriken. Ett sådant fall, som åtminstone var underhållande på vägen dit, tänkte jag dela med mig av här.

Vi skulle kontakta Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström angående en djurartikel när jag såg att ett Twitterkonto startats i hans namn. Kontot hade snabbt fått hundratals följare och innehållet i tweetsen var, ja, närmast chockerande för att komma från Wahlström.


Om nu inte Skansen-Jonas gått och blivit komiker så rörde det sig alltså med stor sannolikhet om ett fejkkonto. Ingen stor sak, tänker ni. Nej, givetvis inte. Men förr i tiden – några månader sedan – fanns det ett visst nyhetsvärde i att en känd svensk person fått sin identitet kapad på nätet.

Personen bakom kontot utgav sig för att vara Wahlström. Majoriteten av följarna trodde, i alla fall till en början, att det var Wahlström och kontot svarade på frågor i hans namn – ibland med rolig ton, ibland med otrevlig. Det är en sak att vara rolig och en annan att skada någons rykte.

Så, jag ringde upp Jonas för att höra hur han såg på saken.

Har du skaffat Twitter?

– Inte fan har jag något jävla Twitter. Jag tillhör en exklusiv klubb av de under 95 år som aldrig petat på en dator.

Någon utger sig för att vara du och svarar på frågor i ditt namn, vad tycker du om det?

– Så länge det är gjort som en plojgrej får det väl vara. Men om det börjar påstås att jag förespråkar nazism och sådant där dumt är det ju fruktansvärt.

Tänker du gå vidare med det här?

– Jag vet inte ens hur man skulle gå vidare med något sådant här. Hur ska man kunna stoppa det?

Man kan polisanmäla.

– Nej, vi får hoppas att de håller sig harmlösa.

Jag läser upp en av tweetsen.


– Hahaha! Det ena är ju ett klövdjur och det andra en fisk! Nej nej, det här är inget jag bidragit med.

Så kan det alltså gå till. Twitterkontot lever kvar än i dag. Nu vet ni i alla fall att det inte är Jonas som skriver.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.