- Foto: Nyheter24

"Norrlänningar är de riktiga svenskarna"

När jag såg vilsen ut kom det fram någon till mig och frågade var jag ska. Inte fan hade detta hänt i Stockholm. Jag önskar att denna människorelation var normen för alla svenskar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Milad Mohammadi

23-årige Milad är även känd som sitt alter ego CASHMONEYMILAD.

Juristexamen samt Politices kandidatexamen i nationalekonomi och statsvetenskap. 

Kämpat med Soppkök Stockholm sedan start.

Arbetar på Fryshuset där han Ínspirerar ungdomar, personal, kommuner och företag.

Följ hans blogg här.

Det här medsvenskhet och stelhet. I går föreläste jag i både Piteå på Noliarekrytering och utbildningsmässan och Luleås konferens Kraftsamling2013 inför totalt 1 000 personer på samma scen som bland annat ErikUllenhag, Petter och Anton Hysén – och jag märkte en sak.Norrlänningar är oerhört mycket trevligare än stockholmare, ochvarmare som människor. På konferenserna där jag var en avhuvudpersonerna märkte jag att nyckelorden mångfald, inkluderingoch jämställdhet genomsyrade i princip alla deras arrangemang somhandlade om att utveckla Norrland, likaså hos varje individ sompratade om samhällsförbättring.

Uppfattningen jag fått av mitt tredjebesök i Norrboten så tar man hand om varandra, tittar på varandrasom möjligheter och litar på varandra. Samtidigt välkomnar mangäster som kungligheter och avslutar varenda konversation med frasen”välkommen till Norrland”. Kanske är det på grund avavsaknaden av mångfald, möjligheter och människor som gör attdessa människor blir välkomnande. Men oavsett grunden till derasbemötande och människosyn i sina handlingar är det något somkänns väldigt bra när man hamnar på dessa platser somutomstående. Jag som kämpar väldigt hårt med sociala frågor harväldigt sällan hittat praktexempel i Sverige på hur man kankommunicera med och bemöter varandra. 

Vanligtvis refererar man tillkulturer och länder utanför Sverige där klimatet är varmare ochmänniskorna därmed. Aldrig hade jag personligen trott att minanordliga besök skulle innebära ett varmare mänskligt klimat ännågon annan plats i Sverige, trots den kalla kylan i vädret. Jagtrodde att jag själv skulle föreläsa för, utbilda och läxa uppnorrlänningarna. Det blev lite tvärtom.

När jag ser vilsen ut kommer någonfram till mig på eget initiativ och frågar var jag ska. Inte fanhade jag fått detta i Stockholm. Jag tror att många skulle viljaönska att denna människorelation var normen för alla svenskar –att vi tog hand om varandra och gjorde så att vi alla kände oss somen del av något större. Tyvärr har resterande av vårt Sverigemycket att lära sig gällande mänskliga relationer, och även vårafördomar gentemot norrlänningars huvudidentitet om hembränt,incest, snöbollskrig, renar och rasism. Det finns helt enkelt baraen sak att säga.

Norrlänningar är de riktigasvenskarna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.