Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Är du blond och blåögd? Grattis!

Seher Yilmaz om utseende och hur det påverkar hennes vardagliga liv i Sverige. "Ser du ut som jag får du leva med att behöva rättfärdiga att du bor och lever här".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på twitter här.

Är du blond och blåögd? Grattis, då behöver du inte förklara hur du bidrar till Sverige! Ser du ut som jag får du däremot leva med att behöva rättfärdiga att du bor och lever här.

Läser om Eckerölinjen där resenärernafått kliva på olika bussar utifrån hur de ser ut. En buss för människor medutseende som matchar Billströms beskrivning av svenskar som blonda och blåögda.En buss för människor som inte matchar beskrivningen. I artikeln jag läserintervjuas två bröder som sitter på den senare bussen.

Jag blir först oerhört irriterad överbusschaufförens agerande. Att en person gör den aktiva uppdelningen avmänniskor förstår jag inte. Att det dessutom är i mitt Sverige det händer fårmig att må illa. Jag tänker också att det finns en risk i att händelsenuppfattas som en isolerad sådan. Att det endast handlar om en klantig personsageranden. Men så är inte fallet. Det handlar om rasism.

Jag läser vidare. Bröderna berättar attde inte förstår beteendet de utsatts för. De är ju svenskar och deras familjbidrar till Sverige. De är födda här, har akademisk utbildning och deras familjbedriver bra affärsverksamhet. Det är då det slår mig, även jag har vid fleratillfällen behövt göra exakt det som dessa bröder nu gör. De liksom jag,tvingas berätta hur vi bidrar till Sverige.

När jag har känt av hur jag bliruttittad, när jag hör människor prata illa om invandrare, närSverigedemokraterna kommer ini riksdagen, då har mina historier om hur jagbidrar inte varit långt bort.

"Jag är född i Sverige. Jag har ju pluggatstatsvetenskap vid Lunds universitet! Jag har varit ordförande för två storasvenska organisationer och kämpat för svenska ungdomars möjligheter isamhället. Mina föräldrar har jobb. Jag bidrar faktiskttill Sverige!"

Samtidigt har mina vänner vars bådaföräldrar är födda i Sverige aldrig behövt förklara hur de bidrar till Sverige.Men varför skulle de behöva det? De är ju riktiga svenskar.

Eller hur var detnu?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person död i arbetsplatsolycka

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.