Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"Grattis Norge till rasister i regeringen"

Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om att främlingsfientliga Fremskrittspartiet bildar regering med Høyre. "Grattis Norge, ni har nu ett främlingsfientligt parti som kan vara med och styra ert land".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

I måndags var jag i Oslo för att gå på valvaka. Som väntat var valets vinnare Erna Solberg och hennes parti Høyre. Och även om Arbeiderpartiet blev största parti, kommer Høyre att bilda regering. Det görs tillsammans med tre andra partier i samarbetet, varav ett är det främlingsfientliga, populistiska Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiet vill bland annat göra det avsevärt svårare att bli medborgare, ha avskilda fängelser för invandrare och språktesta fyraåringar. Det var också i Fremskrittspartiet som Anders Behring Breivik var engagerad under många år.

På valvakan lyssnade jag på några av Norges främsta politiska redaktörer. En av dem sade att det som var mest förvånande i valkampanjerna var hur nuvarande statsminister Jens Stoltenberg hellre försökte skrämma väljarna till att inte rösta på en regering där Fremskrittspartiet ingår, än att presentera nya politiska lösningar.

Politik handlar i allra högsta grad om att ha lösningar på samhällets utmaningar. Men det handlar också om att stå upp för de värderingar man tror på. Stoltenberg har förstått vad Fremskrittspartiet står för och försökte förmedla det till väljarna. Tyvärr fattade inte norrmännen budskapet.

När Erna Solberg tidigare fått frågan om det inte är problematiskt att bilda regering med Fremskrittspartiet, har hon svarat något i stil med att det alltid innebär utmaningar att bilda regering med andra partier. Därmed har hon likställt Fremskrittspartiet med vilket parti som helst.

Så grattis Norge, ni har nu ett främlingsfientligt parti som kan vara med och styra ert land de kommande åren. För Sveriges del hoppas jag att vi väljer klokare och röstar för att minimera rasisternas makt, både under det kommande kyrkovalet på söndag och i valet den 14 september 2014.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.