Läpphånet på Twitter visar att det är viktigast hur kvinnan ser ut och inte vad hon säger

Nyheter24:s Emma Malmlöf om hur en ung kvinna berättade sitt livs historia och allt hon fick tillbaka var skit för sitt utseende.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Emma

Emma Malmlöf, 23 år, är nöjesredaktör på Nyheter24.

Hon twittrar här.

Det var i kvällens avsnitt av "Skavlan" som 23-åriga Jackie Ferm, dotter till den ökända brottslingen Lars-Inge Svartenbrandt, berättar om sin kommande självbiografi. En bok där upplevelser från hennes barndom återges. Hur mycket barndom det nu kan ha varit. 

Ett liv som präglats av misär, institutioner och misshandel. En bok om hur det är att vara barn med en alkoholiserad mor och en pappa bakom galler. Om fosterhem och att som 10-åring behöva ta hand om en familj som senare splittras, och att behöva begrava sin bror inför pressen.

Om hur hon nu kan tänka sig att hjälpa människor som är utsatta på samma sätt som hon varit. 

Vad "lustiga" människor på Twitter hade att säga? Att hennes läppar inte föll dem i smaken. Ja, fast uttryckt som följande under hashtagen #skavlan: 

"Jackie måste ha åkt på en del stryk genom åren. Jösses vilken fläskläpp!"

"Hon pratar, men jag hör inte vad hon säger. Jag ser bara läpparna, tyvärr. Vidrigt."

"Skavlan har Kalle Anka på besök."

"Har hon åkt på stryk eller har airbagen löst ut?"

"Grattis skavlan, en död överläpp som gäst. Nyskapande."

Och det fortsätter i min feed. Det tar faktiskt inte slut. Och skulle det ta slut har mitt tålamod inför vad människor skriver öppet redan ha gjort det. 

Vad tror de här människorna att Jackie kommer känna ikväll när hon läser vad som dominerar feeden? Då, när hon sitter hemma, nervös, orolig över att ha blottat sitt liv. Sina innersta tankar. Upplevelser som inget barn någonsin, någonsin ska behöva uppleva. 

Mer än någonting annat visar det hur många lyssnar på kvinnor genom att titta på dem. Hur man på så vis lär kvinnan att det inte spelar någon roll vad hon berättar, utan hur hon ser ut.

Ännu en gång har skämten och bedömningen gällande en kvinnas utseende överröstat en viktig berättelse. 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

1 timme sedan
"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.