Nyheter24:s Pär Ullrich är kritisk mot Visitas magasin Besöksliv.
1 av 2
Nyheter24:s Pär Ullrich är kritisk mot Visitas magasin Besöksliv.
Pengarna hamnar i ägarnas fickor, skriver han.
2 av 2
Pengarna hamnar i ägarnas fickor, skriver han. - Foto: Letti Freivalds

"Visita-sajtens virala artikel är inget annat än ihålig propaganda"

I en väldelad artikel på besöksliv.se pratar en krogägare om "dubbelstöten" – men vad är det läsarna inte får veta?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Totalt tre sänkningar

Den 1 januari 2012 sänktes restaurangmomsen från 25 till 12 procent. 

Arbetsgivaravgiften har sänkts i två steg. Den 1 juli 2007 sänktes den för personer mellan 18 och 24 år, från 32,42 till 22,11 procent, och den 1 januari 2009 sänktes den till 15,49 procent. 

2009 utvidgas även sänkningen till att omfatta personer under 26 år.

Mer om skribenten

Pär Ullrich är nyhetsreporter på Nyheter24. 

Du når honom på par.ullrich@nyheter24.se eller på Twitter: @Ullrich_P

Studier av sänkningarna

Enligt en rapport från Institutet för näringslivsforskning (IFAU) gav sänkningen av arbetsavgifter för unga få nya jobb. Vid den senaste sänkningen beräknades bruttokostnaden för staten till 17 miljarder kronor per år. 

I rapporten väger man antalet nya jobb mot de minskade intäkterna vilket visar att kostnaden per jobb uppgår till mellan 1 och 1,6 miljoner kronor.

Den sänkta krogmomsen har emellertid resulterat i fler jobb, men betydligt färre än vad man räknat med. Priserna på restaurangtjänster sjönk med 4 procent och 4 000 jobb tillkom, enligt Konjunkturinstitutet (KI). 

Osäkerheten kring antalet nya jobb är dock stor, men om den stämmer uppgår priset per jobb till cirka 1,4 miljoner kronor. 

Besökslivs flitigt delade text berättar långt ifrån hela sanningen, vilket leder till trovärdighetsproblem. Den vittnar om en desperat lobbyism från människor vars mardröm är att förlora pengar på den från vissa håll så kallade "dubbelstöten". 

Men framförallt är artikeln ett tydligt exempel på hur lätt det är att svälja en viral succé med hull och hår. För hur ligger det egentligen till med antal anställda på den aktuella krogen? Och var har pengarna tagit vägen?

Jag tar det från början.

Restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga har diskuterats ända sedan de olika förändringarna genomfördes, och frågan förväntas bli het i höstens val. Oppositionen har flaggat för att återinföra de gamla satserna och Alliansen, som tillsammans genomfört totalt tre sänkningar sedan 2007 (se faktaruta för information), har under en tid varnat för vad de själva kallar för "dubbelstöten" – det vill säga den "stöt" som enligt Alliansen kommer drabba restaurangbranschen om såväl momsen som arbetsgivaravgifterna höjs. 

Sajten besöksliv.se publicerade under måndagen en text om golfkrogen Isaberg som ligger i Hestra utanför Gislaved. I texten berättar krogens ägare Hans Palmgren om vad en höjning kommer att innebära för matpriserna, omsättningen och personalen. 

Palmgren har för tydlighetens skull valt att belysa delar av konsekvenserna i restaurangens meny genom att visa två olika priser på maträtterna. Dels visas det aktuella priset och dels det 15 procent dyrare priset som skulle införas om oppositionen vinner valet. 

Budskapet i den närmast skräckpropaganda-inspirerade menyn är tydligt: "Hej, du som golfar och äter här: rösta på ett alliansparti eller betala 22 spänn mer för din Eagleburgare med klassiska tillbehör i höst".

Besökslivs artikel sprids i rask takt och har i skrivande stund över 10 000 reaktioner. I min egen Facebookfeed dyker den stundtals upp, och symptomatiskt för personen som delar är att hen är i en position som gör profit på eller äger någon form av restaurangverksamhet. Samtidigt är det knappt någon av mina restauranganställda vänner, som är desto fler, som har delat den.

Läsningen av artikeln fick mig att fundera, så jag beslutade mig för att kika närmare på det hela. Vad jag fann är något som för läsaren troligtvis utgör intressanta uppgifter. 

För det första är det lätt att konstatera att Besöksliv, som förutom en sajt även ger ut ett magasin för ägare och ledare inom besöksnäringen, ges ut av Visita – en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Organisationen har 4 600 medlemsföretag och ett av dem är golfkrogen Isaberg.

Utgångspunkten i journalistiken i allmänhet och artikeln om krogen i synnerhet är således ungefär så långt ifrån oberoende det går att komma, vilket förklarar artikelns fullständiga avsaknad av kritiska frågor. Visita är dessutom välkända för att försvara sänkningen av restaurangmomsen, och innan den halverades argumenterade de för en sänkning, bland annat i ett antal punkter.

För det andra reagerade jag på vad som sades i texten. Läsaren får veta att Hans Palmgren sitter i programrådet för restaurangskolan i Gislaved, som arbetar med att locka nya studenter till utbildningen.

– Men om Socialdemokraterna driver igenom höjningen av momsen och arbetsgivaravgifterna för unga behöver vi inte bekymra oss så mycket för hur många elever skolan har, för vi kommer inte behöva dem, säger Palmgren i artikeln.

Uttalandet antyder att krogen inte kommer att kunna anställa vid eventuella höjningar, och Palmgren säger även att han räknar med att skrota två tjänster om så blir fallet. 

Tråkigt, givetvis, men vad som är anmärkningsvärt är att Isaberg Restaurang AB, bolaget där golfkrogen samt ytterligare en restaurang ingår, har färre anställda i dag än innan sänkningen av restaurangmomsen genomfördes. 

Detta framgår i årsredovisningen. 2011 hade bolaget 22 anställda. 2012 hade det 23 och 2013 – den senast inlämnade årsredovisningen – var det 21 personer som arbetade i bolaget. Inga jätteskillnader, kan man tycka, men att säga upp ytterligare två tjänster med hänvisning till en höjning förefaller ganska orimligt. Särskilt när sänkningen av momsen uppenbarligen inte ledde till fler anställda.

Det hela blir än mer intressant när man kikar närmare på Isaberg Restaurang AB:s moderbolag, holdingbolaget Team Lexö AB, som har ett tiotal dotterbolag. Det visar sig att samtliga av Team Lexös dotterbolag som sysslar med restaurangverksamhet har färre anställda i dag än 2011, det vill säga innan restaurangmomsen sänktes. 

I årsredovisningarna uppges dock endast antalet årsanställda. Totalt sysselsätter Isaberg Restaurang AB 122 personer, men säsongs- extra- eller deltidsjobb var inte riktigt det som Visita och Alliansen argumenterade för när momsen och avgifterna sänktes. 

På omsättningssidan är det positiva siffror som redovisas, såväl för golfkrogen som för moderbolaget, som efter sänkningen har ökat omsättningen med miljonbelopp. Även vinsten har stigit. 

Visita-sajtens virala artikel är inget annat än ihålig propaganda.

Så vart tog jobben vägen? Och pengarna? 

Som i många andra fall, för golfkrogen är långt ifrån det enda exemplet, hamnar pengarna i ägarnas fickor. Kvar står vi med en några kronor billigare burgare och en okritisk artikel som gillats, kommenterats och delats tusentals gånger.

Fotnot: Mer fakta om sänkningarna och resultaten av dem hittar du i faktarutorna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.