Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24
Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24 - Foto: Magda Omerspahic

"Sluta vara lättlurad or get off my Internet!"

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström skriver om, och upprörs av, att folk på Internet envisas med att vara så lättlurade.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

En kvinna sa en gång till mig att människor - generellt sett - är dumma i huvudet. Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i det, men om man läser kvällspressen kan man i alla fall säkert sluta sig till det faktum att människor generellt sett är väldigt lättlurade.

Nästan veckovis ploppar det upp historier om personer som blivit lurade på Internet. Det är allt ifrån de mer avancerade bluffarna där folk kapar någons facebookkonto och skickar meddelande till personens vänner frågandes efter pengar, till mail från kinesiska affärsmän som vill ge dig hundra tusen miljoner dollars om du bara skickar över 500 dollar för transaktionskostnaderna. Mitt emellan extremerna finner vi Eva Rusz. 

Gemensamt för samtliga som blivit lurade är dessutom att de mer än gärna berättar om hur lättlurade de är, och därför hör av sig till media under förevändningen att de "vill varna andra". Att de dessutom får synas med bild högst upp på Aftonbladets startsida är så klart en trevlig bieffekt.

Det hela har till och med gått så långt att man inte ens behöver ha blivit lurad - det räcker med att man har fått ett spambluffmail för att folk ska vilja läsa om det. 

För tydligen är rädslan för bedragare (och Internet) så stor att folk aldrig får nog av att läsa om den allra senaste nätbluffen från nätbedragare som kapat Telias, Swedbanks, Nordeas eller något annat stort företags namn, och bara väntar på att tömma ditt konto om du ens tänker på mailet de skickat.

Och varje gång någon blir lurad går den berörda banken ut och varnar sina kunder för att öppna mail med dem som avsändare. De frågar nämligen aldrig, som varje normalt internetkunnig människa självklart vet, efter ditt kortnummer eller några andra bankuppgifter.

Veckan efter är det någon ny som har blivit lurad, gråter ut i Aftonbladet och förklarar att hon eller han verkligen trodde att det var banken man är kund hos som hade skickat mailet.

Kan vi inte en gång för alla komma överens om att ni slutar vara så lättlurade? Det är den enda lösningen jag ser. Det eller att jag ger er Internet-förbud.

Det är nämligen nästan aldrig en riktig kinesisk affärsman som vill ge dig en massa pengar. I minst 99 fall av 100 är det en bluff.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gett pengar till en kinesisk affärsman, i hopp om att få miljoner dollar tillbaka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.