Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg. - Foto: Nyheter24

"Polisen måste tåla att bli provocerad"

Nyheter24:s krönikör Messiah Hallberg om att poliser måste tåla att bli provocerade – utan att behöva ta till våld.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Messiah

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här.

När man diskuterar polisens senaste missöde i Malmö dyker snabbt frågan upp – vilka dåraktiga personer kan tänka sig att bli poliser i dag? Är det världens mest otacksamma jobb? Visst, du tjänar samhället och alla gamla klyschor men det är ju inte därför de uppmärksammas längre, utan snarare när de gör bort sig, när de sätter sig på pottkanten. Som i Malmö. Som i Husby.

Jag roade mig med att gå in på polisens hemsida och se vad de eftersöker hos nya aspiranter. Där står uppradat fem enkla ja- och nejfrågor. Någon fråga om arbetstiderna, något om man är redo att möta samhällets baksida. Sedan kommer den femte och sista frågan, ”Kan du behålla ditt lugn och har du tålamod nog att orka lyssna på och möta människor som är otrevliga och beter sig illa?” 

Kanske borde den frågan komma först av alla. För i slutändan är väl det som det handlar om. Det är väl ingen som på allvar tror att poliserna inte blev provocerade i Malmö. Att det inte fanns demonstranter där som inget hellre ville än att väcka polisernas ilska. För sådana människor finns det gott om, jag hade en bekant i min ungdom som fräste så fort han såg en polisbil – ”alltid när man ska ha lite kul kommer snuten och förstör”, sa han. Det var alltid oklart vad polisen hade tänkt förstöra men det var hans inställning. 

Det är ett otacksamt jäkla jobb att vara polis 2014, du gör fel lite hur du än gör. Du ingriper för tidigt, för sent, för hårdhänt, inte alls. Oavsett hur du gör så kommer folk vara redo att skärskåda din insats och såga dig längs fotknölarna.  

Jag kan bara försöka tänka hur jag hade reagerat i Malmö, om någon oprovocerat hade spottat mig på polishjälmen och skrikit okvädningsord (för den typen av rapporter finns också). Då hade jag antagligen velat släppa loss alla riddjur jag hade tillgång till på mina belackare. Så ställer du frågan till mig: ”Kan du behålla ditt lugn och har du tålamod nog att orka lyssna på och möta människor som är otrevliga och beter sig illa?”, skulle svaret bli ett rungande nej. Men så borde jag heller inte vara polis. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.