Nyheter24:s Matilda Andersson.
Nyheter24:s Matilda Andersson. - Foto: Privat

"Det är svårt att bli fast anställd i dag och LAS gör det ännu värre"

har tröttnat på pratet om ungdomsarbetslöshet och utspel som snarare stjälper än hjälper – som att slopa undantaget med turordningsregler för småföretag.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Matilda Andersson

Är tf nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @fiskberit 

I mitten av augusti kom Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, med utspelet om att S vill riva upp småföretagares rätt att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. Ett uttalande som ryktas ha skapat en spricka mellan MP och S.

LAS – Lagen om anställningsskydd syftar till trygga anställningar för arbetstagare. Jag håller med om att det måste finnas skydd för arbetstagare. Du ska inte få kicken för att du är för gammal, gravid eller sjuk. Men turordningsreglerna som gäller vid nedskärningar är fel.

Att den som är sist in ska först ut vid nedskärningar. Vad bidrar det till? Otrygghet för unga. Eller en massa fiffel och krångel för att individanpassa tjänster för att få den mest kompetenta att stanna, när lagen säger tvärtemot. Något som i stället torde vara en självklarhet att den som är mest lämplig, den som är bäst på jobbet, ska få behålla det.

Det är svårt att bli fast anställd i dag. Och LAS underlättar inte den saken. Eftersom företag drar sig för att anställa för att det är så svårt att göra sig av med personal. Och vilka drabbas värst? De unga, de som är nya på arbetsmarknaden – eftersom det ofta är de som nyligen anställts. Samtidigt finns risken att det skapas inlåsningseffekter – anställda vågar inte byta jobb eftersom de då kommer att hamna i ett sämre läge – sett till turordningsreglerna. 

Jag har så många kompetenta vänner i olika branscher som inte gör annat än att vänta på en fast anställning. En anställning som kan leda till banklån, att få köpa sig en bostad, en trygghet. I stället går de på vikariat efter vikariat, projektanställningar, vaga löften om eventuella framtida luckor. Mina vänner jobbar inom vård, skola, butik, privata och offentliga företag.

Men om företagen, mot förmodan, skulle börja våga anställa så är det ändå mina vänner som skulle ryka först om företaget måste skära ner. De som får stanna blir då de som jobbat där i alla dagar. Vid nedskärningar får den som är svintrött på jobbet och börjar räkna ner till julledigheten första dagen efter sommarsemestern självklart stanna medan den som är ny som inte vill annat än att visa framfötterna får gå. Anledningen? Den sistnämnde var sist in. Lösningen borde i stället vara att göra det lättare att säga adjö till medarbetare som inte fungerar – och i stället våga satsa på nya krafter. 

Att Socialdemokraterna nu vill skrota det undantag som åtminstone underlättar för småföretagare att själva kunna bestämma över sin personalstyrka är för mig oförståeligt. Det är inte rätt väg att gå. Det motiverar inte unga att fortsätta kämpa för det företag dit de varje dag går med förhoppningen om att få vara kvar. 

När jag och mina vänner ses på helgerna orkar vi inte ens prata om jobb. För på helgen vill vi slappna av och för en kort stund sluta oroa oss för framtiden. Men det är svårt. Svårt när vi vet att vi är de som ryker först.

Las
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).