Henrik Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24.
Henrik Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24.

Varför ignorerar du de unga Reinfeldt?

Nyheter24:s chefredaktör om hur Fredrik Reinfeldt nonchalerat och ignorerat de unga väljarna och därför tappat deras förtroende.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nyheter24.

Följ honom på Twitter här: @erikssonhenrik 

Hej Fredrik, 

I tre och ett halvt års tid har jag sökt dig på olika sätt. Först som praktikant, sedan som reporter och därefter i min position som nyhetschef. Inför valet har jag i min nya roll som chefredaktör tjatat på nyhetscheferna att de ska “fixa en kommentar" från dig. Allt vi velat är att ställa några frågor om hur din politik påverkar de unga. 

I veckan ställde vi frågan till dig Fredrik: Vill du skriva en debattartikel riktad direkt till Sveriges första- och andragångsväljare? En unik chans att övertyga unga som ännu inte bestämt sig för vad de ska rösta på. 

En sista chans att locka de osäkra väljarna. På söndag skriver Stefan Löfven direkt till Sveriges unga. Han har fattat, men inte du. 

Inför förra valet hade ni ett grepp om de unga – en ny opinionsundersökning visar att Moderaterna och Alliansen tappat de ungas förtroende. Sedan 2010 har var sjunde väljare i åldersgruppen 18–29 år lämnat ditt parti. Det måste svida. 

Fredrik, under tre och ett halvt års tid har du dissat oss som om vi vore luft. Du har inte tagit oss seriöst. Det bevisade din pressekreterare Markus Friberg när han nonchalant och ignorant lät hälsa till alla första- och andragångsväljare att: 

– Som statsminister skriver man bara ett par debattartiklar per månad, och då vill man att de ska publiceras hos de stora dagstidningarna, inte bara hos en nättidning.

Smaka på de orden: “Stora dagstidningar”, “bara nättidning”. 

Helt ärligt Fredrik: Vilken värld lever du i? Tror du att du får ut ditt budskap till de unga genom att skriva en debattartikel i papperstidningen? I dag kollar vi vår mobil över 150 gånger per dag. Vi hänger på Facebook och delar med oss av åsikter – våra egna och andras. 

Under EU-valet, jag antar att du har försökt förtränga rubrikerna om "katastrofvalet", hade Nyheter24:s valsida – Maktkamp24 – över 700 000 unika besökare under söndagen och måndagen. Hundratusentals unga väljare ville veta varför ett rasistiskt parti fick så många röster och de vill sprida kunskapen om att de främlingsfientliga vindarna blåser allt starkare i Europa. De ville dela med sig av den kunskapen. Varför vill du inte dela med dig av din nu?

Dina partiledarkollegor har fattat. Gustav Fridolins debattartikel dagen efter EU-valet blev viral. Han klev fram som en stark ledare och krävde svar och handling av en rasist i kostym. 

Vad gjorde du Fredrik? Satte dig på din höga stridshingst, red rätt in i regeringskansliet med papperstidningarna under armen, la dig i soffan och stirrade rakt ner i gammelmedia, med drogögon mitt i ansiktet och läste rubrikerna om ett katastrofval. Kanske tänkte du att allt löser sig? 

Men det gör det inte Fredrik.

Du pratar om att vi ska öppna våra hjärtan och ha tålamod. Nu är mitt tålamod slut och du har stängt ditt hjärta för mig och de unga för länge sedan. Du har missat din chans att förklara för dem vad du vill göra med Sverige 2014. 

Du har låtit unga arga män få mer makt än någonsin. Och du har troligtvis förlorat ett val på grund av det.

/
/
/
/
/
/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ignorerar Fredrik Reinfeldt unga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.