Totte Löfström
Totte Löfström - Foto: Nyheter24

Dagens självklarhet: även män tjänar på feminism

skriver om feminism, manlighet och om hur den feministiska kampen inte bara handlar om att förbättra för kvinnor.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Normer

Normer är socialt konstruerade förväntningar på hur någon bör agera, se ut eller prata.

Häromdagen höll skådespelerskan Emma Watson ett uppmärksammat tal inför FN. Talets tema var feminism, och utifrån en rad exempel visade Watson med all önskvärd tydlighet hur kvinnor och flickor runt om i världen utsätts för ett utbrett och strukturellt förtryck. Hon berättade att hon tycker att det är fel och att vi måste ta tag i problemen en gång för alla. 

Sen kom hatet, hoten och förnedringen. Föraktet för allting som inte är en del av den klassiska mansnormen. Förskönandet av våld. Förhärligandet av styrka och makt.

Och kanske är reaktionerna på Watsons tal ett ännu bättre argument för varför feminismen behövs, än vad själva talet var. Reaktionerna är nämligen - helt omedvetet - praktexempel på precis det Emma Watson pratar om i sitt tal; hot, sexualisering och förnedring.

Normerna kring manlighet är sjuka, och även om de flesta män aldrig skulle våldta, förnedra, hota eller på annat sätt skada någon, så bär en majoritet ändå ändå på de bakomliggande föreställningarna som resulterar i våldtäkter, kränkningar och hot. Det handlar om en rädsla för att upplevas som feg, svag, känslosam eller beroende av andra människor. 

Strukturerna finns alltid där. Dels i direkt olagliga beteenden, men även i många vanliga mäns vardag. Män styrs i vilka färger man väljer på sina kläder, män har ofta svårt att berätta för sina nära och kära att de tycker om dem, män löper större risk att både utsättas och att utsätta andra för våld. Män löper också högre risk för att dö när de drabbas av allvarliga och plötsliga sjukdomar, för att män i många fall drar sig för att söka vård trots att de känner att något är fel.

Män förlorar också ofta kontakten med sina barn i en skilsmässa, och då det ofta är frun som har upprätthållit familjens vänskapsrelationer, förlorar de också sina vänner. Män löper också större risk att skaffa sig alkoholproblem; detta som en direkt konsekvens av att man hellre dricker i stället för att prata med någon när man mår dåligt.

Att bryta alla destruktiva normer som omgärdar män och manlighet borde minst sagt vara högt prioriterat för de allra flesta som definierar sig som just män. Den kamp som är inriktad på just detta kallas feminism och har dessutom kommit en bra bit på vägen med både teorier och praktik. 

Att som man vara en del av den feministiska kampen handlar inte om att vara snäll mot eller att stödja kvinnor. Det handlar om att förbättra livet för både sig själv och alla andra människor.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du feminist?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.