Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg. - Foto: Nyheter24

"Så klart stockholmare är smartare än lantisar"

om stockholmare, lantisar och vem som egentligen är smartast.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Messiah Hallberg

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Läs intervjun med honom om hans nya roll som krönikör här.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här.

För 16 år sedan sa Moderatpolitikern Anna Kinberg Batra att hon trodde ”stockholmare var smartare än lantisar." Nu när hon är högaktuell att ta över partiet efter Reinfeldt, måste hon än en gång försvara sitt gamla uttalande och förklara att hon inte alls menade det hon sa. Nu måste hon göra det som alla framgångsrika politiker behärskar. Ljuga. Trovärdigt. För så klart att vi stockholmare tycker vi är smartare än lantisar. Givetvis gör vi det. 

Den senaste veckan har valresultatet stötts och blötts. Vem röstade på SD. Varför? Det var svårt att dra några tydliga slutsatser överhuvudtaget men man såg att deras väljare i större utsträckning bodde på landsbygden. Och inte alls lika ofta i Stockholm och Göteborg. 

– Valresultatet bidrar till att förstärka skiljelinjen mellan stad och land, sa statsvetaren Ulf Bjereld

Den tidigare statsministern Göran Persson menade att väljarna skickade en tydlig varningssignal till Stockholmsetablissemanget. Journalisterna (mestadels stationerade i Stockholm) förstod ingenting alls. Allra minst att de anklagades för att ha tappat kontakten med landsbygden. 

”Vi älskar landsbygden”, sa dom. Och när man fått höra att Stockholms skärgård inte räknas säger de: ”men jag har en kompis som är från Falköping.”

Jag är född och uppvuxen innanför tullarna i Stockholm. Jag är stolt över det. Försöker ofta obemärkt få in det i konversationer med nya människor. Samtidigt förstår jag hur verklighetsfrånvända vi kan verka. 

Alla som flyttar in här och redan på tåget från småstaden försöker skrubba bort sin bakgrund och bonnadialekt med såpa och lut. Kapa banden. Skaffa en ny frisyr, ny garderob. En fräsig yrkestitel. Det finns inga människor som på samma sätt gör sitt yttersta för att leva upp till den stockholmska nidbilden, som människor som flyttat hit från en mindre stad. Jag har en bekant som propsar på att han jobbar som Corporate Branding Manager. Om jag var en jordbrukare och någon kom till mig och berättade att han blivit utbränd från sitt hektiska jobb som Corporate Branding Manager, skulle jag backa över honom med traktorn.

Jag förstår fullt att man kan se på vår huvudstad och känna sig alienerad. Jag förstår att den här staden kan verka elitistisk och bortstötande. Men det är inte riktigt vårt fel, det ligger i den här stadens DNA, i dess blodomlopp. Jag ska försöka förtydliga.

Jag är från Stockholm. Vi är en stad full av egoistiska, självbelåtna skitstövlar. Vi har dammsugit resten av landet efter de mest navelskådande, självuppfyllda jävlarna vi kunde hitta. Nu bor vi här. Tillsammans. Som as. 

Men för att vi ska slippa leva med skammen gör vi saker för att må bättre. Små saker som kan verka som struntsaker, men det är sådant vi gör för att lätta vårt samvete. Som att äta ekologiskt. Att källsortera. Eller som att inte rösta på ett rasistiskt parti i riksdagsvalet. Men jag antar att det är en storstadsgrej. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.