Nyheter24:s Pär Ullrich.
Nyheter24:s Pär Ullrich. - Foto: Letti Freivalds

Volontärer mot ebola är hjältar – nu vill otacksamma jävlar stänga gränser

Människor dör som flugor i ebola. Volontärer offrar sina liv för dem, för dig och för dina anhöriga. Och där sitter du i din bekväma tillvaro och spyr ut din otacksamhet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pär Ullrich är nyhetsreporter på Nyheter24. 

Du når honom enklast via par.ullrich@nyheter24.se eller Twitter: Ullrich_P

Ebola-epidemin fortsätter att rasa i Västafrika. Omkring 5 000 personer tros ha mist livet, men enligt WHO kan det vara uppemot 15 000 människor som fallit offer för sjukdomen. Ingen av dessa är svenskar.

Vad jag emellertid noterat i Sverige är att det finns en utbredd okunskap och en ignorans som under den senaste tiden visat sitt fula tryne. Många är oroliga, men få verkar veta särskilt mycket om sjukdomen. 

Flera svenska volontärer har rest till de värst drabbade områdena. De räddar liv, offrar sina egna och gör allt som står i sin makt för att minimera spridningen av viruset.

Några av hjälparbetarna har återvänt till Sverige. Har de hyllats? Nej, tvärtom. 

När jag fick reda på vad flera hjälparbetare råkat ut för, som står att läsa i Svenska Dagbladet, höll jag på att tappa hakan. Telefonsamtal med hotfulla undertoner, fastighetsägare som ifrågasätter om de kan bo kvar i sina lägenheter, ryktesspridning och barn som nekats komma till skolan. 

Vad i helvete håller vi på med? Dessa volontärer är hjältar. Hur kan människor ägna sig åt att dra deras namn i smutsen?

Konspirationsteorierna om ebola avlöser varandra. Skrämmande läsning på många håll, den ena galenskapen värre än den andra. 

Vi lever i en fri men samtidigt farlig tid, där människor mer och mer slutar lita på vad som brukar kallas för etablissemanget, och i stället söker sig till alternativa informationskällor. Trots att en relativt enad expertkår vittnar om att oron över att de återvändande hjälparbetarna ska bära på viruset är obefogad är det många som tror annorlunda.

De gånger som Nyheter24 rapporterat om sjukdomen har kommentarsfälten fullkomligt svämmat över med hat, ignorans, rasism och okunskap. 

Tillåt mig att bjuda på några exempel:

Härlig läsning, eller hur? 

"Alla som drabbats av ebola ska "skickas tillbaka", volontärer som åker till de drabbade områdena ska inte få komma hem, ebola är "Afrikas fel", idioterna i Afrika ska inte få resa och Sverige ska bomma igen sina gränser."

Det gör ont i mig när jag läser dessa åsikter och förslag. Var finns empatin, välviljan och godheten? Var är människorna som tänker på situationen i Västafrika och de drabbade, i stället för sig själva? Som hyllar de läkare som åkt ner för att hjälpa till, i stället för att misstänkliggöra dem?

Människor dör som flugor i ebola. Frivilliga volontärer offrar sina liv för dem, för dig och för dina anhöriga. Och där sitter du i din bekväma tillvaro, tänker på dig själv och spyr ut din otacksamhet. Snacka om att sparka på de som redan ligger ner. Skämmes ta mig fan!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

1 timme sedan
För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

1 timme sedan
Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.