Nyheter24:s Tina Misaghi.
Nyheter24:s Tina Misaghi.

Han sökte upp och skar mig i ansiktet, för att jag avvisade honom

I morgon är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Här berättar Nyheter24:s Tina Misaghi om det våld hon utsattes för, en sommarnatt för två år sedan.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tina Misaghi är reporter på Nyheter24. 

Följ henne på Twitter: @tinamisaghi

Jag har ett cirka 11 cm långt ärr i ansiktet, ihopsytt med 19 stygn på min högra kind. Ärret fick jag en sommarnatt för två år sedan när att jag avvisade en man. När jag sa ifrån och inte uppskattade hans närmanden.

En ung kille står i en ring med sina vänner, han visslar högt när jag går förbi, stirrar på mig och klär av mig obehagligt med blicken, liksom synar mig uppifrån och ner. Jag känner mig kränkt och äcklad, ger honom en arg blick, säger nej och går därifrån. 

Ett dygn senare, på samma plats, blir jag knivskuren av samma kille. Han kommer bakifrån precis som om han ska krama mig, skär mig i ansiktet med en mattkniv och går lugnt därifrån.  

I veckan skrev Nyheter24 om Rebecca, som fick kjolen uppdragen av en kille på krogen. I går fick två av mina kvinnliga kollegor hundratals kommentarer och mail fyllda av hat och hot, i stort sett alla från män, efter att de skrivit en artikel där de belyste ojämställdheten i samhället. En ung kvinna i USA blev nyligen mördad för att hon inte ville ge ut sitt nummer till en kille som gjort närmanden på henne på klubben. Jag blev knivskuren.

Jag har länge suttit och funderat över om jag verkligen ska skriva om det som hände mig. Det är något som jag aldrig tidigare har haft svårt att prata om, förrän nu. Jag ser hatet tydligare än någonsin. Jag ser också en gemensam nämnare. Vi är kvinnor som vågar ta plats och som vågar stå upp för oss själva och säga emot.

Allt bygger på samma patriarkala strukturer om att kvinnan är underlägsen och inte får ta plats. Hon ska tystas. Hon ska kontrolleras. Hon ska tryckas ner. Det handlar också om hur man ser på en kvinnas kropp som allmänt gods som är tillgängligt för alla. Det är inget annat än maktutövning. Män som tar sig friheten att kommentera och objektifiera kvinnor på gatan, att hota kvinnor på nätet, att dra upp en kjol på krogen. Häromveckan spreds en catcalling-video som visar hur kvinnor inte kan gå på gatan utan att bli få oönskade inviter eller få sina kroppar recenserade och trakasserier. Men många fortsätter att kalla det för smicker och komplimanger, och att ”om man inte gillar det är det väl bara att säga ifrån?”.

Det är inte bara att säga ifrån. 

Den kvällen sa jag ifrån. Killen kände sig förminskad och fråntagen sin makt, jag hade ju förnedrat honom framför hans vänner genom att inte vara intresserad eller uppskatta hans invit. För det tyckte han att jag förtjänade att skadas. 

Efter mitt övergrepp blev jag tillsagd av många att jag bör "tona ner" och "inte bry mig" om jag blir kränkt på det där sättet när jag är ute. Att jag bör låtsas som ingenting och gå där ifrån på grund av att det kan vara "fel person".

För mig, är det viktigt att vara stark och säga ifrån, men jag vet samtidigt inte hur ska vi våga göra det när risken för att utsättas för skada och till och med dödliga attacker är så pass stor? Hur ska vi då våga stå upp för oss själva när vi lever under ett ständigt hot om våld?

Hur rädd jag än är kommer jag i alla fall aldrig att sluta säga ifrån till er män där ute, som tror er ha rätt till min kropp. 

/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Görs det för lite för att stoppa våld mot kvinnor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.