Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl - Foto: Letti Freivalds

Äntligen har feminismen skuffat undan männen

skriver om hur ingen bryr sig om snubbars åsikter längre.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Beyonce,Taylor Swift, Rihanna, Emma Watson, Miley Cyrus, Lena Dunham och ZaraLarsson.

Listan kan göras lååååååång över starka, asgrymma kvinnor inom musik och film som slåss för feminism, mänskliga rättigheter och rättvisa. Agendan i dag sätts av unga kvinnor som vägrar hålla käften.

Men var ärmännen? Spelar ingen roll, ingen bryr sig längre. 

I den politiska debatten är de manliga artisterna fullkomligt osynliga. Ska man försöka räkna upp svenska eller utländska manliga artister som vågar eller vill ha ett starkt engagemang så blir listan kort. Okej, jag överdriver, listan finns inte. Jag menar, Kent? Haha please...

Iflera decennier lyssnade vi med glädje på männens historier. BobDylan, John Lennon, Bruce Springsteen, Joe Strummer, Mikael Wiehe,Joakim Thåström med flera var vita män med brokig bakgrund som både påoch utanför arenascenen skulle berätta för oss hur världenfungerade och var som var skevt i samhället. Om du var vit man, arbetarklass (eller rättare sagt; om du kunde låtsas att du var arbetarklass) och hade en gitarr runt nacken så lyssnade folk på dig. Det var en enklare tidför grabbarna.

Nuhar allting förändrats. Ingen bryr sig om gubbarna längre. Det manliga geniet är dött. Tack för visat intresse, men ni haringet att säga oss längre. Vi har tröttnat på whiskeyröster ochsnack att ”jag har minsann jobbat på bensinmack, så jag vet hurdet är”? Det är bra och nyttigt för oss allihopa att historierna förändras, och det är också positivt att folk frågar efter andra berättelser. Den enda svenska man jag kan komma på som faktiskt "överlevt" den här förvandlingen är Timbuktu, som tagit ställning och berättat sin historia om rasismen i samhället.

När Beyonce berättar vilka som styr världen (spoiler alert: det är girls), när Emma Watson berättar om feminismen i FN och när Rihanna vägrar ta på sig skulden för att hon blivit misshandlad så stannar världen. Vi lyssnar. Det här är viktigt på riktigt, det är något fantastiskt. Samhället utvecklas, och inom kulturen är det tydligt att männen tappar makt på bekostnad av sina kvinnliga kollegor. Varför? För att kvinnorna är smartare, modigare, vassare och lyfter upp frågor som verkligen spelar roll. De har fingret på samtidens puls. 

Vi kan sluta prata om att det är ”kvinnornas år” eller ”nukommer tjejerna!”. Tjejernaär redan här, och det är inte kvinnornas år. Det är kvinnornastid.

Menni kan vara lugna, ingen kommer säga åt männen att flytta på sig.De är redan undanskuffade.  

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.