Debatt.
Malin Wigen. - Foto: Therese Korning/Nyheter24

7 anledningar till att den internationella kvinnodagen suger

7 Anledningar till att den internationella kvinnodagen suger. "Den här dagen är rentav sämst".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Malin Wigen är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @MalinWigen 

Jaha. Så var det den internationella kvinnodagen igen. Dagen då vi ska uppmärksamma ojämställdheten och kvinnors situation i världen. Och det finns många anledningar till att den här dagen är sämst och rentav suger. 

Det är för att i dag är dagen då vi bland annat uppmärksammar: 

1. Att våldet mot kvinnor och flickor är en av de mest utbredda kränkningarna i världen. FN erkänner våld mot kvinnor som ett allvarligt samhälleligt problem.

2. Att kvinnor i Sverige betydligt oftare utsätts för misshandel i hemmet eller arbetslivet, jämfört med män. Och drygt 85 procent av de som misstänks för misshandel mot kvinnor är män. Och minst en tredjedel av världens kvinnor utsätts för fysiskt och/eller sexuellt våld under sin levnad.

3. Att fler kvinnor än män utsätts för sexualbrott i Sverige. Och i Sydafrika våldtas en kvinna var 26:e sekund. Dessutom tar det sex till tolv år att utreda en våldtäkt i Sri Lanka.

4. Att fler än två miljoner flickor i åldrarna fyra till elva könsstympas varje år, världen över.

5. Att det är år 2015 och vi fortfarande har stora löneklyftor – män tjänar i genomsnitt mer än kvinnor. Och det är färre kvinnor än män som arbetar i världen totalt.

6. Att kvinnor har minst inflytande i politiken. 80 procent av världens parlamentsledamöter är män. Kort och gott, männen har mer makt.

7. Att många flickor i världen gifts bort i tidig ålder. Tidigare äktenskap leder till att de får barn som unga. Därmed löper de större risk för sjukdomar eller att dö under graviditeten.

Det här är "bara" sju anledningar av många. Dagen suger  – för att vi år efter år ska ha en dag då vi ska påminnas om hur jävlig vardagen är för många av världens kvinnor bara för att vi råkade födas med "fel" kön.

Men den här dagen måste kanske finnas så att folk ska förstå att något är riktigt skevt när statistiken ser ut som den gör. Kanske varje dag borde vara en internationell kvinnodag så att folk ska fatta att jämställdheten långt ifrån har "gått för långt".

Dagen suger helt enkelt – för att jag blir påmind om att det inte finns någonting att fira.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.