Malin Wigen.
Malin Wigen. - Foto: Therese Korning/Nyheter24

Hur kan man vara så kall att man blir "störd" av att se tiggare?

Snälla Kent Ekeroth och resten av er Sverigedemokrater. Det här är fattiga personer det handlar om. Problemet är inte att vi störs, det riktiga problemet är att människor tvingas hit för att sitta på våra gator och be om pengar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Malin Wigen är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @MalinWigen

Ännu en gång så sparkar Sverigedemokraterna nedåt mot de mest utsatta i samhället.

I en debattartikel i SvD skriver Sd-politikerna Kent Ekeroth och Mia Danielsson, hur de vill stoppa tiggeriet och ännu en gång målar de upp tiggarna som annat än människor.

De skriver att tiggeriproblematiken är stor och växande. Att "människor störs, oroas och påverkas negativt av tiggarna". Och de skriver att tiggarna "förstör för näringsidkare och våra parker där barn leker".

Snälla Kent Ekeroth och resten av er Sverigedemokrater. Det här är fattiga personer det handlar om. Problemet är inte att vi störs, det riktiga problemet är att människor tvingas hit för att sitta på våra gator och be om pengar.

Det enda som ska störa, oroa och påverka oss, är att det finns en grupp människor som är så pass utanför samhället att de inte har något annat val än att leva i ren misär.

Och det enda som stör, oroar och påverkar mig, är att ni på riktigt vill kasta ut dessa människor och stänga dörrarna för dem som behöver som mest hjälp.

Jag tycker det är hemskt att vissa personer, som Sverigedemokraterna, menar på att tiggarnas situation inte alls angår Sverige och att det inte är alls är vårt problem att hantera. För vet ni vad? Det är det. Tiggarnas situation är ett världsproblem och vare sig ni vill det eller inte, är Sverige en del av världen.

Länge har vi varit bortskämda som inte sett denna fattigdom utanför vår dörr. Men nu gör vi det, och det sista vi ska göra är att göra som Sverigedemokraterna vill: det vill säga, kasta ut våra medmänniskor i stället för att hantera det verkliga problemet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.