- Foto: Matilda Andersson

Vi fostrar unga pojkar till våldsamhet och maktlekar

"Man kan kalla det för mobbning. Det vore inte fel. Men samtidigt vittnar det om något mycket större och än mer problematiskt"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

Jag får ofta ont i magen när jag ser unga pojkar och killar umgås. Inte för att jag har något emot unga pojkar eller killar egentligen, men för att deras umgänge så ofta präglas av destruktiva strukturer.

Här om dagen var jag och badade, och såg tre killar i 14-års åldern skoja runt med varandra. Eller ja, "med varandra" är inte helt korrekt uttryckt. Det var en kille som hade snurrat en handduk som han piskade en av de andra killarna med. Den tredje hejade på, medan den som blev piskad nervöst skrattade och vädjade om att den första skulle sluta.

Den första killen slutade inte. Leken var på hans villkor och han tänkte hålla på så länge han hade lust.

Bara några dagar tidigare hade jag sett nästan exakt samma händelse, med undantaget att killarna då var runt 8-9 år gamla. Precis som med de äldre killarna var gruppens uppbyggnad plågsamt tydlig. Det fanns en ledare, några som skrattande hejade på, och en hackkyckling som det var fritt fram att behandla hur som helst.

Folk som gick förbi tittade, men sa inget. Jag sa inte heller något. I situationen tänkte jag "fast jag vet ju faktiskt inte att det inte är på lika villkor, det kanske är helt omvända roller i morgon, jag lägger mig inte i det där".

Men jag vet ju att det inte kommer att vara några omvända roller. Under hela mitt liv har jag sett det där hända. Från när jag gick på dagis, till när jag blev tillräckligt gammal för att medvetet söka mig bort från den typen av umgänge.

Jag har stått både i gruppen av killar, och utanför den. Maktstrukturerna är stenhårda och alla vet sin plats i hierarkin.

Man kan kalla det för mobbning. Det vore inte fel. Det är faktiskt precis vad det är. Men samtidigt vittnar det om något mycket större och än mer problematiskt. Det är våldsutövande för att upprätthålla och befästa makt.

Det är ett av alla sätt som patriarkala strukturer visar sig inom grupper av pojkar, killar och män.

Och jag ser i ögonen på den som utsätts att han hatar det som händer. Jag ser oron och osäkerheten. Men han är fast i sin roll. Att stå helt ensam är värre än att bli piskad och slagen på. De som har makten kan när som helst bestämma att han inte är välkommen längre.

Piskrapp från en handduk slutar svida efter en stund, ensamhet är en ständigt pågående plåga.

/
/
/
/
/
/
Man
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.