- Foto: Caroline Hotti

Man måste vara totalt dum i huvudet för att tro på SD:s lösning

"Det ligger liksom i sakens natur att om du flyr, så gör du det för att komma undan sådant som hotar dig och din familjs hälsa eller liv"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter:@tottelofstrom

I går i SVT:s Aktuellt upprepade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson återigen sin lösning på flyktingströmmarna från Syrien.

Åkessons och SD:s mirakellösning är att vi ska göra det "mindre attraktivt" att fly till Sverige. Han drar det till och med så långt som till att påstå att Sveriges migrationspolitik och hjälp till flyktingar bär ett direkt ansvar för att människor som flyr drunknar i medelhavet.

Om det inte var så himla schysst att komma till Sverige, skulle färre människor fly från Syrien.

Det får mig att fundera lite. UNHCR beskriver situationen så här: "Krigets offer har sett sina hem förstöras av bomber och anhöriga dödas. De har förlorat allt de äger. Städer ligger i ruiner. Det är den värsta humanitära krisen i modern tid".

Ni får ursäkta, men nu ska jag uttrycka mig rakt: man måste vara totalt dum i huvudet om man tror att människor som flyr från krig, bomber och svält skulle låta bli att fly om det bara var "mindre attraktivt" att bo och leva i Sverige.

Det ligger liksom i sakens natur att om du flyr, så gör du det för att komma undan sådant som hotar dig och din familjs hälsa eller liv.

Det spelar med andra ord ingen som helst roll om vi sänker bidragsnivåer, släpper in färre flyende, inför språkkrav, förvägrar asylsökande sjukvård eller begränsar deras rätt till utbildning. De kommer att fly ändå, och de kommer att fly till platser i världen där de hoppas få känna sig trygga.

Jimmie Åkessons lösning skulle möjligen kunna fungera om vi gör det lika jävligt att bo i Sverige, som det är att stanna i Syrien. Alltså att vi startar krig, bombar ihjäl och mördar vår befolkning.

Men om vi inte vill göra det, får vi nog förlika oss med tanken på att folk flyr för sina liv, och ta oss en ordentlig funderare över hur vi vill förhålla oss inför det.

Ska vi hjälpa till, eller ska vi stänga dörren, hålla för öronen och blunda?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.