Karl Anders Lindahl
Karl Anders Lindahl - Foto: Jerry Boman

"Det här var ju en riktig skitdebatt"

Man hade verkligen kunnat förvänta så mycket mer av en partiledardebatt i det här läget, menar Nyheter24:s politiske reporter Karl Anders Lindahl.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förtroendet för partiledarna är riktigt lågt nu. Jag börjar förstå varför. I sportens värld pratar man ibland om sambafotboll, när man har de ultimata förutsättningarna för att kunna spela snyggt, energirikt och underhållande utan att resultatet blir lidande.

Inför kvällens debatt var det upplagt för riktig sambapolitik, med osäkert läge efter Decemberöverenskommelsens fall, flyktingkris och en pressad regering. Men nä. Det var samma gamla grejer som vanligt. Under debatten om jobben var det extra pinsamt, då man lika gärna hade kunnat klippa in en fem år gammal partiledardebatt och fått ungefär samma argument.

Runt om i landet finns det frågor som folk, oavsett politisk färg, verkligen bryr sig om. Jobben, flyktingarna, invandringen, småföretagen. Människor bryr sig om sin framtid!

Centerpartiets Anders W Jonsson var en liten överraskning. Han var märkbart nervös, men lyckades få in några smällar. Ebba Busch Thor hade en tuff helg i ryggen och gick ut med en slags all or nothing-attityd. Det var kul att se. Jonas Sjöstedt var också uppfriskande med sin underfundiga ärlighet. Men resten var tråkiga, gråa, upprepande.

Jimmie Åkessons, som står lite på utsidan, hade inte heller något att komma med. Bara missnöje. Det blir liksom inte seriöst i längden.

Vi som hade laddat med popcorn, värmt upp twittertummarna och var beredd att skrika åt tv:n i ilska eller upprördhet, somnade nästan med popcornen i halsen. Förstår ens Sveriges politiker vad som händer? Är det någon som tar det här på allvar? Är det kanske så att de senaste årets kaos gjort politikerna rädda? Att allting kan vara annorlunda om några veckor, och att det då är bättre att hålla käften och skälla på andra i stället för att komma med ordentlig energi som känns på riktigt? Kanske. Men som politiker kan man inte vara osäker och rädd. Du måste mena vad du vill och vilja det du menar.

Men kära, snälla politiker. Nu måste det bli lite samba i svensk politik. Ni måste, och jag tror faktiskt att ni kan. För det här var en riktig skitdebatt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.