Pär Ullrich skriver om Jodel.
Pär Ullrich skriver om Jodel. - Foto: Nyheter24 / Jodel

Ge fan i att sabba Jodel för alla oss som älskar det

På Jodel är alla lika, och alla lika anonyma. Det finns ingen avundsjuka, inga förutfattade meningar eller annat som triggar troll och näthatare. Men håller några enskilda på och jiddrar kan allt tas ifrån oss.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pär Ullrich är nyhetschef på Nyheter24.

Han kan följas på Twitter här, och på Jodel i närheten av Stockholm eller Uppsala.

Jag hoppas verkligen att hotet mot Lunds universitet inte är mer än ett svinkasst skämt. Samma gäller för de andra hotfulla meddelandena som riktats mot andra skolor.

Fram tills igår var nog Jodel en rätt okänd app för många svenskar. Nu pratas det om den överallt. Flera av hoten har polisen turligt nog bedömt som oseriösa, och att mycket handlar om personer sitter och hotar på skoj för att stänga skolor är ingen vild gissning.

På anonyma Jodel finns makten hos jodlaren och om inget förändras kan det bli en massiv snöbollseffekt med oönskade konsekvenser. Det som händer nu är för jävligt. Det är fel, brottligt och dessutom ett hån mot allt vad Jodel ska handla om.

Jag har använt appen sporadiskt under den senaste månaden och blivit positivt överraskad en rad gånger. Anonymitet brukar förknippas med hat, hot och ett vidrigt klimat. Men inte på Jodel. Det händer, men inte alls lika ofta som till exempel på Twitter. På Jodel är det snarare snällheten och viljan att hjälpa som sticker ut.

Där är alla lika, och alla lika anonyma. Strukturer, maktskillnader, storlek på plattform, ojämlikheter och alla andra sociala aspekter som påverkar klimatet på övriga sociala medier finns inte på Jodel.

Det finns ingen avundsjuka, inga förutfattade meningar eller annat som triggar troll och näthatare.

Baksidan av det hela är vad vi får uppleva nu. Vad händer om det fortsätter sprida sig? Fler skolor kan drabbas, populära evenemang kan tvingas ställa in, företag och organisationer kan behöva stänga till. Kommer Jodel användas för att försöka tysta meningsmotståndare? Kanske kommer Jodel att stängas ner helt?

Trista slutsatser kan komma att dras, men jag hoppas inte det. Jag önskar att Jodel kan fortsätta vara den förutsättningslösa platsen för att dela med sig av vardagshändelser, sorg, glädje, livsproblem och humor.

Och till er fåtal personer som hotar och håller på: Ge fan i att förstöra för oss andra som älskar Jodel!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.