- Foto: Facebook/Nyheter24

Vilka är dom, och varför pissar dom på Lucia och svenska traditioner?

"De sprider sin riktade propaganda som om det skulle finnas något form av hemligt råd som sitter och beslutar om en massa grejer för att peta alla "Sverigevänner" i ögat".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi börjar närma oss tiden på året då Lucia börjar diskuteras. Närmare bestämt brukar snacket på nätet handla om att vissa personer – populärt kallade "dom" – som vill ta bort Luciatågen måste stoppas.

Men vem är det egentligen som säger att Luciatågen ska försvinna eller förbjudas? Och vilka är det som sprider uppgifterna?

På Facebook cirkulerar just nu en post från en ganska klassisk sida som, precis som så många andra Facebooksidor, tagit på sig uppgiften att rädda "svenska traditioner och klassiker".

"Snart börjar diskussionen om huruvida Luciatåget ska vara kvar eller inte. Vad tycker du? Gilla & Dela om du tycker att vi ska ha kvar Luciatåget!" står det i texten till en bild på ett Luciatåg. I skrivande stund har posten som är en av Sveriges hetaste just nu gillats av närmare 14 500 personer och delats av 22 500.


Det hela kan verka oskyldigt, men skrapar man lite på ytan så märker man ganska snabbt att Facebooksidan är suspekt. Den har bland annat lobbat för att skriva ut nationalitet och hudfärg på misstänkta brottslingar, tagit ställning för att få använda n-ordet och delat inlägg från andra Facebooksidor som oblygt postar rent rasistiskt innehåll.

Även utgångspunkten i hela posten är märklig. Vilka är det egentligen som vill förbjuda Luciatågen? Vilka är "dom" som måste stoppas från att förstöra och utradera svenska traditioner? Jag har aldrig träffat eller sett "dom", oavsett om det snackats om bakverk, en Astrid Lindgren-bok eller ett Luciatåg.

Anledningen till det är enkel, för "dom", vilka det nu skulle vara, finns inte. "Dom" är ett konspiratoriskt uttryck för en påhittad sammansättning av människor, ofta kallat "etablissemanget", som beskylls för det mesta som går emot enskilda personer som inte sällan tillhör SD-svansen eller värre. De sprider sin riktade propaganda som om det skulle finnas något form av hemligt råd som sitter och beslutar om olika grejer för att peta alla "Sverigevänner" i ögat.

Så är det naturligtvis inte. För vem är det egentligen som vill förbjuda eller ta bort Luciatågen? Har du läst en enda motion om det, eller en artikel, och har du sett en enda post på nätet om att någon vill det?

Det har i alla fall inte jag.

På vissa håll har tågen visserligen gått i graven, men då har det handlat om ett allt för svalt intresse från allmänheten. Ingen har velat vara Lucia, ingen har brytt sig, helt enkelt.

Och är det inte lite konstigt att Luciatåg läggs ner samtidigt som fler och fler uttrycker sorg över det? Varför gör folk inget åt saken i stället för att gnälla, sprida myter och osanning? Luciatåg anordnas ju ofta efter enskilda initiativ från till exempel skolor, distrikt eller hembygdsföreningar. Det finns ingen Lucia-myndighet eller någon annan statlig inrättning som löser det.

Alla är välkomna att engagera sig och fixa ett eget tåg! Jag lovar att ingen kommer stoppa det.

Eller kanske det inte är tåget som är grejen? Kanske vill folk bara hetsa och spä på motsättningar? Troligtvis rör det sig om en kombination. Men oavsett så bör ni som delar den här skiten fundera på en sak, vill ni verkligen associeras med det?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett "dom"?
Tack för din röst!