Emma Lindström.
1 av 2
Emma Lindström. - Foto: Tom Jerry Boman
Blir 2016 kvinnornas år?
2 av 2
Blir 2016 kvinnornas år? - Foto: TT

Låter det här sjukt? Fråga dig varför vi låter det hända

Emma Lindström skriver om ett 2016 där kvinnorna tar över och männen tvingas backa.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:@emmalindstr_m.

Nytt år, nya möjligheter. Kanske är det här äntligen året som vi får se hur jämställdhetsdebatten slår alla rekord och det plötsligt blir männen som är i underläge. Det är väl på tiden?

Tänk om patriarkatet kunde bytas ut mot ett matriarkatet en gång för alla. Jag tänker mig att vi plötsligt får se tjejer som inte är rädda när de går ut och kvinnor som höjer rösten utan att någon annan höjer ögonbrynen.

Det blir i år vi kan slopa kvotering i styrelser för de är redan fulla av pösiga kvinnor som ryggdunkar varandra och nästan bara röstar in andra kvinnor. Ibland någon snygg ung man, men bara för att det ser bra ut.

För männen blir det annorlunda. Plötsligt är det den nyanställda killen som får vänja sig vid att plocka undan disken på arbetsplatsen, få lägre lön än sina kvinnliga kollegor och inte våga lämna in en anmälan om sexuella trakasserier som arbetskollegan av motsatt kön utsätter honom för.

Jag och mina tjejkompisar slutar däremot att lyssna på män som pratar. Vi tar inte deras ord och känslor på så stort allvar längre.

Ibland, men bara ibland, skriker vi åt någon ensam kille som vi ser gå förbi när det är mörkt ute. "Hora! Katt! Ligga?" Om han kollar bort buar vi högljutt och ser honom skynda på stegen. Om han av artighet ser tillbaka mot oss jublar vi och en av oss kanske springer fram och snackar, trots att han helt uppenbart inte vill.

Kanske blir det här äntligen året då männen betraktas som mindre viktiga än kvinnor. Det är dags att det är männen som får sämre vård än kvinnor, i större utsträckning blir utsatta för sexuell våld och vet sin plats.

Tycker du att det här låter helt sjukt? Fundera då på varför vi tillåter det vara exakt så här. Det enda som skiljer den här texten från verkligheten är att kvinnornas och männens roller är omvända i dagens samhälle.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.