- Foto: Tom Jerry Boman/N24

Det är dags för män att sätta sig ner och hålla käften

Malin Nilsson: Det här är till alla er män som tycker synd om er själva när ni tas för att vara våldtäktsmän.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Till dig som skriver långa inlägg om tjejen som ökar takten när du går bakom på väg från bussen. Du som bara vill säga hej.

Du som skriver ett hjärtskärande inlägg om “vart är vårt samhälle på väg” men skriker i versaler JAG ÄR INGEN VÅLDTÄKTSMAN.

Varje gång vi tjejer talar om rädslan för att bli våldtagna, till den grad att vi planerar vilken väg vi ska gå, ser oss alltid om över axeln, ser till att vi har någon att ringa om nätterna och har nycklarna i handen bemöts vi som att vi överdriver. Vi är hysteriska.

Alla män är potentiella våldtäktsmän. Ditt försök att hitta rätt takt när du går bakom tjejer på natten kommer knappast förändra det.

Faktum är att en stor del av våldtäkter sker i nära relationer, och inte på väg hem från bussen. När vi talar om vikten av samtyckes-lag skakar politikerna på axlarna. Och männen skriker ännu en gång att JAG ÄR MINSANN INGEN VÅLDTÄKTSMAN.

Det är dags för män att sätta sig ner och hålla käften. Sluta leta efter ryggdunkar – sätt dig ner och lär för fan.

Du man, du kränks när tjejen framför går i raskare takt. Du ökar takten bakom för att säga några betryggande ord. Så du går hem och skriver några ord om att det här måste förändras.

Men aldrig säger du till din tonåring att “du behöver inte ha sex om du inte vill” eller till din son “respektera alltid ett nej”.

Du kanske säger något i stil med att “du ska inte slå tjejer – för de är svagare,” inte att “slå inte någon – för det är fel.”

Troligen säger du att “killar är som de är” eller “kärlek börjar alltid med bråk.”

Eller så säger du ingenting alls. Oavsett vad din son gör.

Men så undrar du varför tjejer nästan springer i från dig och dina söner på väg hem från bussen. Varför de har nyckeln i handen. Varför de går så fort att de måste kippa efter andan. Inte frågar du varför män våldtar, och vad mer du kan göra än att gå bakom i lugnare takt. Inte undrar du hur vi får stopp på våldtäkter, på riktigt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!