Nyheter24:s Amanda Leander tycker att vi måste sluta skuldbelägga oss själva för att vi inte åker på utlandssemestrar med våra barn.
1 av 2
Nyheter24:s Amanda Leander tycker att vi måste sluta skuldbelägga oss själva för att vi inte åker på utlandssemestrar med våra barn. - Foto: Amanda Leander / Tom Jerry Boman
Sommar i Sverige tillsammans med närvarande vuxna går precis lika bra. Även om det innebär att föräldern måste jobba som vanligt.
2 av 2
Sommar i Sverige tillsammans med närvarande vuxna går precis lika bra. Även om det innebär att föräldern måste jobba som vanligt. - Foto: Amanda Leander

Jag vägrar skämmas över att mitt barn går på sommarfritids

Föräldrar kämpar för att få semestern att räcka till över barnens långa sommarlov och resor betalas med dyra snabblån. Nu får det vara nog.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag var 14 år åkte vi på vår första chartersemester under ett sommarlov. Jag, min ensamstående mamma och mina två storasystrar. Det skulle dröja mer än 15 år till innan jag åkte på solsemester igen.

Nu är jag själv ensamstående förälder och har inte haft semesterledigt under mer än en vecka per sommar sedan mitt barn föddes för åtta år sedan.


Medan alla flöden i mina sociala medier fylls av semesterbilder från nästintill identiska poolvyer och paraplydrinkar runt om i världen, så går mitt barn på sommarfritids en bra bit in på sommaren.

Sommarfritids. Det skamfyllda ordet som indikerar att du inte har råd- eller tid att ge ditt barn en lika lång och idyllisk semester som under de sommarlov vi själva idealiserat sedan barndomen.

I så många år nu har jag skämts över att inte vara berest. Att det inte ens finns på kartan att kunna dra med mitt barn till exempelvis Thailand, landet som svenskarna verkar se som sin egen bakgård.

Reklam i media pumpar ut budskapet om att den perfekta fantasisemestern bara är ett knapptryck och ett snabblån bort. En akutlösning för att lätta på skammen och det dåliga samvetet över att inte räcka till som förälder.

Sedan sitter du där vid poolen, blir frustrerad över hotellets kassa WiFi, den tveksamma all inclusive-buffén och pressen att ha en massa härligt semestersex med din partner fast du egentligen bara vill få somna över en bok om kvällarna.


Samtidigt har barnen lejts ut till en Bamseklubb eller sitter i skuggan med paddan och kollar på film och längtar efter sina kompisar på gården.

Hemma i Sverige är mitt barn på sommarfritids. Hen är ute från morgon till kväll med klasskompisar och helt nya vänner från andra klasser. De tar med sig lunchen ut och äter som picknick vid en 4H-gård och åker och badar så ofta de kan när solen skiner.


Allt sker i mindre grupper tillsammans med närvarande pedagoger som inte känner stress över att behöva planera läxor eller utvecklingssamtal.

När helgen kommer lämnar jag mobiltelefonen hemma. Då går vi ner till fotbollsplanen i förorten och spelar tillsammans i flera timmar med andra barn eller går till plaskdammen och parkleken runt husknuten.

Vi är många föräldrar som av olika skäl måste ha våra barn på sommarfritids nästan hela sommaren, men vi hörs och syns inte så mycket. Det är inte våra barn du kommer få se på skrytiga semesterbilder.

De är alldeles för upptagna med att vara ute i solen eller hoppa i vattenpölar här hemma i Sverige om dagarna och bara vara lekfulla barn, tillsammans med kompisar och närvarande vuxna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.