När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser, skriver Nyheter24:s Christian Ploog.
När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser, skriver Nyheter24:s Christian Ploog. - Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24

Kändisar måste sluta näthata och ta ansvar för debattklimatet

Vi måste ställa högre krav på våra makthavare och kändisar när de skriver saker i sociala medier, tycker Nyheter24:s Christian Ploog.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I över en vecka har Nyheter24 granskat vad kändisar, opinionsbildare och makthavare skriver i sociala medier. Det har handlat om personer med stora plattformar och många följare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat.

Vi har ställt oss frågan vad de egentligen har för ansvar. Får de starta snöbollar och sparka neråt hur mycket de vill utan att någon griper in?

Vi har sett exempel på folkkära komiker som jämför riksdagsmän med Josef Fritzl, som vill ropa "hora" efter mediekvinnor, eller som hänger ut en helt vanlig person inför tiotusentals följare.

Men vi har också sett exempel på riksdagsmän som använder ord som "batikhäxa" och som kallar meningsmotståndare för resterna av ett dött foster. Eller ledarskribenter som kallar toppolitiker för "direkt stötande".

När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser. Vi har under den här granskningen ställt kändisar och makthavare till svars för vad de faktiskt skriver.

Som vanligt har många haft åsikter om våra artiklar. Man har tyckt att vissa av exemplen vi tagit upp inte har varit tillräckligt grova. Problemet är att man då inte räknar med vad inläggen och tweetsen kan få för konsekvenser, och vad den förhatliga hatsvansen kan göra med dem.

Allt handlar om vad man sätter för ton i debatten, och om vilket debattklimat vi i slutändan vill ha.

Att debattklimatet blir allt hårdare råder det nämligen inga tvivel om. Internetforskaren Elza Dunkels tror att konsekvenserna av det i förlängningen kan bli att folk drar sig undan, och att vi får en värld på nätet där färre vågar säga vad de tycker.

Ett sätt att inte hamna där är att få de kändisar som näthatar att sluta och i stället ta ansvar för debattklimatet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.