När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser, skriver Nyheter24:s Christian Ploog.
När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser, skriver Nyheter24:s Christian Ploog. - Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24

Kändisar måste sluta näthata och ta ansvar för debattklimatet

Vi måste ställa högre krav på våra makthavare och kändisar när de skriver saker i sociala medier, tycker Nyheter24:s Christian Ploog.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I över en vecka har Nyheter24 granskat vad kändisar, opinionsbildare och makthavare skriver i sociala medier. Det har handlat om personer med stora plattformar och många följare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat.

Vi har ställt oss frågan vad de egentligen har för ansvar. Får de starta snöbollar och sparka neråt hur mycket de vill utan att någon griper in?

Vi har sett exempel på folkkära komiker som jämför riksdagsmän med Josef Fritzl, som vill ropa "hora" efter mediekvinnor, eller som hänger ut en helt vanlig person inför tiotusentals följare.

Men vi har också sett exempel på riksdagsmän som använder ord som "batikhäxa" och som kallar meningsmotståndare för resterna av ett dött foster. Eller ledarskribenter som kallar toppolitiker för "direkt stötande".

När makthavare går över gränsen, eller indirekt lägger upp bollen för andra att göra det, kan det få riktigt obehagliga konsekvenser. Vi har under den här granskningen ställt kändisar och makthavare till svars för vad de faktiskt skriver.

Som vanligt har många haft åsikter om våra artiklar. Man har tyckt att vissa av exemplen vi tagit upp inte har varit tillräckligt grova. Problemet är att man då inte räknar med vad inläggen och tweetsen kan få för konsekvenser, och vad den förhatliga hatsvansen kan göra med dem.

Allt handlar om vad man sätter för ton i debatten, och om vilket debattklimat vi i slutändan vill ha.

Att debattklimatet blir allt hårdare råder det nämligen inga tvivel om. Internetforskaren Elza Dunkels tror att konsekvenserna av det i förlängningen kan bli att folk drar sig undan, och att vi får en värld på nätet där färre vågar säga vad de tycker.

Ett sätt att inte hamna där är att få de kändisar som näthatar att sluta och i stället ta ansvar för debattklimatet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

1 timme sedan
Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.