Loreen är det enda bidraget i årets Melodifestivalen som har chans på topp fem i årets Eurovision Song Contest.
1 av 4
Loreen är det enda bidraget i årets Melodifestivalen som har chans på topp fem i årets Eurovision Song Contest. - Foto: TT
Det anser Simon Lundberg.
2 av 4
Det anser Simon Lundberg. - Foto: Totte Löfström
År 2012 vann Loreen Eurovision i Baku.
3 av 4
År 2012 vann Loreen Eurovision i Baku. - Foto: Sergey Ponomarev
Repris i år?
4 av 4
Repris i år? - Foto: Osman Karimov

Därför har Sverige inte en chans att vinna Eurovision – om vi inte skickar Loreen

"Jag anser att snyggt inlindad politik har i Eurovision att göra. Det är viktigt för tävlingen och för att låta krass – vårt samhälle."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Från början var chocken stor när Loreen inte lyckades att ta sig direkt till final från fjärde deltävlingen av Melodifestivalen. Sen så la sig chocken – och förvandlades till förtvivlan.

För Sverige har inte en chans i Eurovision med något annat bidrag än Loreens.

Som schlagernörd ser jag att hennes nummer har de ingredienser som behövs för en hög placering i Eurovision Song Contest som går av stapeln i Ukraina i maj.

Dels har vi mystiken som skapar en spänning. Det är någonting annorlunda som händer – som inte var väntat. Tidigare har det varit en viktig ingrediens för andra vinnare. Tysklands Lena hade det, Norges Alexander Rybak hade det och Loreen hade det när hon vann 2012 med "Euphoria".

Loreen EuphoraTT

Men "Statements" är ingen ny "Euphoria". Verkligen inte.

Det är en svårare låt som tar längre tid att ta till sig. Just det tror jag skulle gynna Sverige. Europa minns henne och vill inte ha en repris.

Loreen Eurovision 2012TT

Sen var det ju det här med att vara politisk. Förra året skrev jag om Ukrainas vinst och kritiken som riktades mot landet eftersom låten var politisk. Jag anser att snyggt inlindad politik har i Eurovision att göra. Det är viktigt för tävlingen och för att låta krass – vårt samhälle.

Det går inte att blunda och leva i en glittrig schlagerbubbla. Även om man så vill det ibland.

Kommer Loreen att vinna? Jag tror inte det. Låten är för svår och för att vinna Melodifestivalen krävs tyvärr raka och direkta låtar. Det som kan ge Loreen en skjuts är att hon nu måste tävla i "Andra chansen" – och får en till chans att briljera.

Minns ni att en låt har gått via "Andra chansen" och vunnit? Robin Stjernberg gjorde det 2013 och vann hela Mello. Den låten behövde en extra omgång att få glänsa.

Nu hoppas jag att Loreen gör samma sak.

Men antagligen vinner Wiktoria – och det är kul för henne. Men vinner vi Eurovision med den låten? Nej. Inte en chans. Topp tio med lite tur.

Läs också om hur jag tippade att Frans skulle vinna Mello förra året direkt efter att ha sett hans första deltävling.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.

Dags att söka för tågluff i EU

Född mellan den 1 juli 2005 och 30 juni 2006? Då är det dags att söka någon av de 35 000 gratisbiljetter som EU delar ut i senaste omgången av Discover EU – systemet för att få unga européer att resa och träffas.

Patient började brinna i ansiktet under operation

Under en stämbandsoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna började en patient att brinna, rapporterar SVT Nyheter. Operationen, som skedde under förra året, gjordes med laser.