Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Nyheter24
Henrik Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Nyheter24 - Foto: Privat

Twitter-eliten har förstört debatten – med hat och ryggdunkningar

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson skriver om filterbubblor och hur journalister, politiker och opinionsbildare börjat gå i hatarnas fotspår.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag ser dagligen hur branschkollegor hoppar på och hånar varandra på ett så osmakligt sätt att jag mår illa. Journalister, politiker och opinionsbildare som ska gå i fronten och kriga för att alla ska hålla god ton är ibland värre än näthatarna när de pratar med varandra på Twitter. Det är sorgligt.

Vi har de senaste åren gått från att prata om hur vi med journalistiska metoder ska bekämpa näthat till att bli Sveriges värsta hatare.

Vi har gått från att vara utanför filterbubblorna till att ta klivet in och försvara våra åsikter med hån, hat och härskartekniker. Istället för att bjuda in till samtal och försöka förstå varandra så har vi i media tävlat om vem som skriker högst samtidigt som vi håller för öronen och räknar antalet ryggdunkningar.

Vågar någon kollega sticka ut hakan för att utmana givna sanningar som kan tolkas negativt har vi journalister, politiker och opinionsbildare hånat och förlöjligat.

På Nyheter24 tror vi på allsidighet och en öppen debatt där båda sidor får komma till tals. Det är därför vi har en debattsida där vi publicerar åsikter som eliten ibland hatar. Vi gör det för att vi tror på att läsaren är smart och kan avgöra var de själva står i en brinnande het och känslig fråga. Vi tror inte på att kväva åsikter som etablissemanget och eliten inte håller med om. Vi låter dem istället komma till tals och öppnar upp för en debatt där båda sidor får höras.

Vi tror på att bjuda in och låta Marcus Birro bli en del av redaktionen. Något som på många andra redaktioner skulle vara helt otänkbart. Just på grund av rädslan och oviljan att vilja prata med och lyssna på någon som har andra åsikter och som du själv inte håller med.

Därför blir jag så otroligt stolt över att min kollega Amanda Leander vågade sitta ner med sin nya arbetskamrat och prata om frågor de inte trodde var möjligt. De klev ur sina filterbubblor och möttes trots att de står på varsin sida. Utan hån, hat och härskartekniker. Det är den enda vägen framåt om vi vill att samhällsdebatten ska bli sundare igen och gapet mellan folket och eliten ska minska.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.