Nyheter24:s reporter Amanda Leander chockades över ett moment i det senaste avsnittet av Sveriges yngsta mästerkock med Tina Nordström.
1 av 2
Nyheter24:s reporter Amanda Leander chockades över ett moment i det senaste avsnittet av Sveriges yngsta mästerkock med Tina Nordström. - Foto: Privat/Faksimil TV4
Inte bara en gång hetsade Tina Nordström två barn att kramas med varandra, trots att de verkade uppenbart obekväma med det.
2 av 2
Inte bara en gång hetsade Tina Nordström två barn att kramas med varandra, trots att de verkade uppenbart obekväma med det. - Foto: Faksimil TV4

Hur kan Tina Nordström hetsa barn att kramas mot sin vilja?

Det är vår skyldighet som vuxna att respektera barns gränser och integritet, menar Nyheter24:s reporter Amanda Leander.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

TV-programmet Sveriges yngsta mästerkock på TV4 är väldigt populärt bland många barn och deras föräldrar.

Men i senaste avsnittet anser jag att kocken och programledaren Tina Nordström gick helt över gränsen för vad som är okej att pressa barn till.

Inte bara en gång uppmanar hon främlingarna och lagkamraterna Esther, 10, och Tupac Amaru Jr, 12, att krama varandra. Inför kamerorna.

Det är så plågsamt uppenbart hur obekvämt de verkade tycka att det kändes. Det borde ha räckt där, helst även klippts bort. Istället hetsar Tina Nordström bestämt på att de ska kramas en gång till. "Ordentligt."

Bildkälla: Faksimil TV4

Vad skickar det här för signaler till barn egentligen? Jo, att barns gränser inte räknas – varken deras egna eller andras. Och här visas det dessutom upp på bästa sändningstid, för andra barn.

Vi vuxna behöver prata om det här. Det är vår förbannade plikt som föräldrar att uppfostra våra barn till personer som respekterar gränser. Och det börjar med oss själva.

En grundregel i mitt föräldraskap är att ha nolltolerans mot påtvingad närhet. För det det börjar redan i småbarnsåldern, dessa ständiga påtvingade kramar. "Ge faster/morfar/förskolekompisen en kram nu!"

Nej. Absolut aldrig någonsin, nej.

Om mitt barn spontant skulle vilja ge någon en kram så ska det vara på barnets initiativ. Och efter att ha kollat av med den andra parten om det känns okej för den. På så sätt har jag försökt lära mitt barn gränssättning och integritet.

Ett nej betyder alltid nej.

Om något inte känns rätt för barnet, så sluta tvinga. Lyssna på signalerna, bekräfta behovet. Hur ska barnet annars våga säga nej i betydligt mer utsatta situationer? Eller respektera andras nej?

Det är absolut aldrig okej att ta för sig av någon annans kropp bara för att den finns tillgänglig. Jag markerar direkt när någon form av fysisk kontakt inte känns okej, även om det "bara är ett barn" som går över gränsen.

På samma sätt ska även barnets gränser respekteras och kännas av.

Något som Tina Nordström och produktionen bakom Sveriges yngsta mästerkock inte bara brutalt misslyckats med – utan dessutom visar upp som underhållning. För barn.

Fotnot: Här kan du se sekvensen som texten avser, 14 minuter in i programmet.

Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Här kan du läsa ett urval av hennes tidigare krönikor:

Det här är till alla vuxna män som skrämmer mitt barn

Vi föräldrar tröstar barnen – men just nu behöver vi alla få vara små

Väljer du bort vaccin? Håll ditt livsfarliga barn borta från förskolan

Mitt bästa relationsråd: Blocka varandra på sociala medier

En av mitt barns viktigaste föräldrar är bonusmamman

/
/
/
/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.