Eric Rosén.
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund

Eric Rosén: "Skärp dig - Idiot!"

KRÖNIKA. Eric Rosén känner sig dum som inte bättre tar hand om sina lösenord och byter dem i tid.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

När det på tisdagen kom fram att journalister på Expressen och Aftonbladet fanns med på den långa lista med läckta inloggningsuppgifter från Bloggtoppen.se som spreds på nätet tänkte jag faktiskt inte på något annat än vår rapportering. Vi betonade i artikeln att det här är "mycket omfattande" och att många tunga journalister, kändisar, riksdagspolitiker och andra fanns med på listan.

Detta var allvarligt.

Någon timme senare trillade polletten ner hos den onlinesnabbe, tekniskt hyfsat insatta, smarte nyhetschef som vi från och med nu ska kalla Idioten Eric Rosén: Jag hade inloggningsuppgifter till tre konton med på listan. Och det värsta av allt – ett av lösenorden har jag använt på massa olika ställen. Som tur är ledde inte lösenorden till något brännande, brinnande eller högaktuellt – men jag var ändå tvungen att ändra lösenord på konton jag i någon mån använder i dag.

Med på listan finns otroligt mycket offentliga namn och journalister med viktiga källor att skydda och det är inte konstigt. Alla som lever på eller vill leva på att producera och distribuera budskap - egna eller andras, nyheter, politiska, kommersiella eller vad som helst - har i dag minst en blogg och väldigt många av oss har flera. Att vi registrerar konton på listsajter och statistiktjänster är lika självklart som att vi vill bli lästa. Att vi ofta använder samma lösenord på flera olika ställen är lika idiotiskt som det väntat.

För mig blir konsekvenserna denna gång nog inga alls. Men det är inte för att jag är så försiktig utan handlar snarare om ren tur vad gäller vilka konton som lösenorden gav tillgång till.

Och har några av de som haft tillgång till listan aktivt jobbat för att komma åt så mycket känslig information från rätt personer som möjligt är risken överhängande att de lyckats. Så den dumhet jag slipper allvarliga konsekvenser av kan fortfarande leda till rätt fruktansvärda saker. Och vi journalister, liksom makthavare och andra berörda, får försöka att en gång för alla lära oss den banalaste av läxor:

Ha inte samma lösenord överallt. Ha inte för enkla lösenord. Byt ofta. Hör du det, Idioten Eric Rosén?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.