Eric Rosén.
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund

Eric Rosén: "Backar Reinfeldt kan vi ta den verkliga diskussionen"

KRÖNIKA. Statsministern är inte främlingsfientlig - begreppsdiskussionen döljer i stället tillfälligt en annan debatt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Det är inte ens två år sedan Fredrik Reinfeldt tydligt sa ifrån i riksdagen till Jimmie Åkesson när den senare ville prata om ”etniska svenskar” som en egen tydligt definierad grupp.

Att det finns en grupp som skulle kunna definieras som svenskar, och jag förstår att det är ett stort intresse för Sverigedemokraterna att ständigt återkomma till den formuleringen, visar sig väldigt ofta vara svårt att definiera. Det blir så väldigt många som känner sig svenska som helt plötsligt får höra att de inte är det. Det blir märkligt om man försöker definiera det.

Uttalandet väckte då ilska hos rasister och främlingsfientliga grupper och tittar man på vad de skriver om Fredrik Reinfeldt på nätet är det ofta just detta som statsministern kritiseras för från högerextrema grupper. Därför är det inte konstigt att många förvånades och sparkade bakut när Reinfeldt gjorde samma uppdelning och använde samma begrepp som han tidigare uttryckt förståelse för värdet att ta avstånd ifrån.

För mig är det kanske konstigast att han inte såg till att korrigera ordföljden. Han visste, och hans presstab och kollegor vet mycket väl, hur ordalydelsen uppfattas. Men i stället för att mota kritik-Olle i grind och försöka fokusera på diskussionen om arbetslösheten lät man det liksom bero.

Det intressanta är att det på sätt och vis fungerade.

Nu handlar det diskussionen nämligen mycket mer om Reinfeldts klavertramp i stället för huruvida det är ett mindre politiskt misslyckande om arbetslösheten slår hårdare mot svaga grupper på arbetsmarknaden än om den skulle slå brett mot alla. I den diskussionen ligger det verkligt ideologiska klavertrampet. För jag tror alls inte att statsministern är främlingsfientlig. Däremot har han gång på gång visat sig vara mindre bekymrad om de som inte har än de som har.

Sjukskrivna har tidigare fått sin släng av sleven och delvis utmålats som friska fuskare. Fattigdomen har relativiserats och Rädda barnen har påståtts vara vänstervridna när de larmar om barnfattigdom. Ökad ekonomisk ojämlikhet har bortförklarats med att den inte varit så stor om man bortser från den rikaste och fattigaste tiondelen. Och nu pekar statsministern alltså på att arbetslösheten inte är lika problematisk eftersom den inte är så hög bland de som tillhör de mer priviligerade grupperna i landet. Hade statsministern ångrat användningen av begreppet ”etniska svenskar” hade vi kanske diskuterat denna del av uttalandet i stället.

Nu sitter vi fast i en begreppsdiskussion i stället. Den ros dock i land mycket enkelt: Statsministern får helt enkelt delge sin definition av vem som är etnisk svensk eller backa från uttalandet på ett tydligt sätt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.