Håkan Juholt fick avgå som ledare för Socialdemokraterna i vintras.
Håkan Juholt fick avgå som ledare för Socialdemokraterna i vintras. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX

Juholt får skatteböter för lägenhetsavdrag

Bekymrena är inte slut. Nu begär Skatteverket tillbaka pengar som Håkan Juholt felaktigt dragit av för sin bostad.


Blanketten ändrades

Riksdagen ändrade inga regler efter avslöjandena om Håkan Juholts avdrag. Men i samband med förvirringen som uppstod gjordes blanketten där man söker hyresersättning om.

Gamla blanketten

Nya blanketten

Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt upptaxeras och får betala fullt skattetillägg sedan han begärt för högt avdrag för sin övernattningslägenhet i Stockholm. Eftersom han delar lägenheten med sin sambo medger Skatteverket bara avdrag för halva hyran.

Han ville dra av 79 300 kronor för 2011 men fick nöja sig med 42 908 kronor. Juholt fick dock dra av hushållsel för 600 kronor. Han vill också dra av kostnader på 4 000 kronor för dator och fax men det ska riksdagsförvaltningen tillhandahålla enligt Skatteverket.

Den förre S-ledaren ska därför betala 20 000 kronor i utebliven skatt och 8 000 i tillägg.

Enligt Juholt beror felet på att han följt den mall han använt vid tidigare deklarationer, men Skatteverket tycker inte att Juholts förklaringar räcker för att han ska slippa undan.

FP-ledamot gjorde samma fel

Håkan Juholt är dock inte ensam om att få backning av Skatteverket. Även Nina Larsson, folkpartistisk riksdagsledamot från Värmland, nekas avdrag för dubbelt boende under hela inkomståret 2011. Larsson var föräldraledig under delar av året och den kostnad hon hade under tjänstledigheten räknas som privat. Hon har också försökt dra av för en bärbar dator men fått nej.

Förre S-ledaren Juholt hade i flera år felaktigt fått avdrag även för sin sambos del av hyran i övernattningsbostaden. Han betalade tillbaka 160 000 kronor till riksdagen som sedan gjorde sina ansökningsblanketter tydligare. Även flera andra ledamöter medgav att de gjort samma fel.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.