På helt olika sidor, både vad gäller Stockholmslag och politiken.
1 av 8
På helt olika sidor, både vad gäller Stockholmslag och politiken. - Foto: Privat / Nyheter24
Trots det är Caroline Szyber och Lars Ohly eniga om mycket.
2 av 8
Trots det är Caroline Szyber och Lars Ohly eniga om mycket. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Båda vill se över att kunna tillåta pyroteknik - i organiserade former.
3 av 8
Båda vill se över att kunna tillåta pyroteknik - i organiserade former. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
"Fler politiker måste gå på fotboll".
4 av 8
"Fler politiker måste gå på fotboll". - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Lars Ohly på bortamatch i Kalmar 2009.
5 av 8
Lars Ohly på bortamatch i Kalmar 2009. - Foto: Privat
Caroline Szyber fotar sin egen halsduk på Norra stå.
6 av 8
Caroline Szyber fotar sin egen halsduk på Norra stå. - Foto: Privat
Djurgårdsklacken.
7 av 8
Djurgårdsklacken. - Foto: Bildbyrån
AIK:s dito.
8 av 8
AIK:s dito. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"Fler politiker måste gå på fotboll"

Han är djurgårdare, man och vänsterpartist. Hon är AIK:are, kvinna och kristdemokrat. Men när det handlar om sport och supporterkultur är Lars Ohly och Caroline Szyber överens - fler borde göra som de.


Lars Ohly

55 år

Djurgårdare

Tidigare partiledare för Vänsterpartiet, numera kulturpolitisk talesperson

Ohly om när han, Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt bjöds på fotboll (Reinfeldt tackade nej):

– Vi satt på VIP-läktaren då och det är inte kul. När de blir mål applåderar de lite artigt. Jag är van vid att sjunga, skrika, agera. Jag står mycket och det var inte läge där för då sa de "sätt dig ner".

Om när han gick på fotboll med livvakter under valrörelsen:

– Då satt de tre rader bakom. Och så var det en av dem som sa: "hoppas att ni vinner valet". Jaha, vadå då? "Jo, men då får vi ju gå på fotboll och ishockey varenda vecka.

Caroline Szyber

30 år

AIK:are

Rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna

Szyber om en vanlig matchdag:

– Helst ska det vara en söndag. Man kan gå upp, äta en god brunch och sedan ha fullt fokus på matchen hela dagen. Får man dessutom en vinst blir det en trevlig kväll också. Jag är en dålig förlorare så annars blir det inte lika trevligt.

Om att vissa vill ta bort ståplats:

– De som säger att alla problem löser sig om man tar bort ståplats har ju aldrig varit på en match. Som att man skulle spännas fast, annars kan ju någon hoppa upp och råka slå till någon.

STOCKHOLM. Ett fotbollsår är över men det betyder inte att diskussionen om läktarna dör ut. I en tid när problemen med våld och pyroteknik beskrivs som större än någonsin träffar Nyheter24 två politiker som febrilt försöker få ut den verkliga bilden.

– Man får inte förminska bråk bara för att vi älskar den positiva, goda supporterkulturen. Men många som uttalar sig vet ju inte vad de snackar om. De har ju aldrig varit på en fotbollsmatch. De tror ju att folk slåss. De tror att det vanliga är att man inte kan stå på en klacksektion utan att bli slagen, säger Lars Ohly, 55, djurgårdare och tidigare partiledare för Vänsterpartiet.

– Att det blir bråk säger sig självt, det blir det ju på nätterna ute på klubbar också. Det kan vara samma situationer där. Det är lite väl mycket olyckskorpar. Den debatt som är handlar inte så mycket om vad man ska göra i stället utan bara om vad som är fel. Det är inte speciellt konstruktivt, säger Caroline Szyber, 31, AIK:are och kristdemokratisk riksdagsledamot.

Behövs det fler politiker som går på fotboll?

– Ja, svarar de i munnen på varandra.

"Det är så mycket positiv energi"

För Ohly började engagemanget för Djurgården redan på 60-talet, 1964 närmare bestämt. I Stockholms västra förorter kryllade det av Dif-anhängare. Förutom hans egen pappa, då.

– Min pappa var AIK:are. Så det var min första fadersrevolt kan man säga.

I Szybers fall var det inte att tala om någon revolt. Hon tog efter sin pappa som höll på de svartgula. Ja, hon till och med spelade fotboll för "Gnaget" som liten.

– Det hade inte spelat någon roll om vi var de enda på den orten. Det hade varit AIK i vilket fall som helst även om vi bott i Göteborg.

Hon går och ser sitt lag så fort hon har tid. Han har säsongskort i både hockey och fotboll. De båda påpekar att det har med så mycket mer än bara sport att göra.

– Det är så mycket positiv energi och sen handlar det om gemenskap, säger Szyber.

Men Ohly tycker inte alltid att det är så kul.

– Ibland så tvivlar jag på att det är så jävla bra. Derbydagar - jag mår skitdåligt. Vinner man så leker ju livet. Men vi står ju där och leder med 1-0 och sen gör de jävlarna 1-1 och vi säger "vi skiter i det här, vi kan ju gå på bio eller något i stället", säger han men nämner sedan SM-guldet 2002:

– Det gör ju att allt bleknar. Det är ju värt det. Det spelar ingen roll.

Efter avbrutna matcher, våldsamheter på stan och Göteborgs största huligandom någonsin är det lätt att måla en mörk bild över Fotbollssverige. Det är dock ingen bild som någon av de båda politikerna känner igen sig i. Men det har hänt att de varit rädda när de varit på match. Som när Ohly var med sin mycket gamla pappa på derby 2002.

– När vi gick därifrån var det slagsmål i nedgången till tunnelbanan. Det kastades stenar över backen ner mot Solna centrum och vakter satte stopp. Så då stod vi mitt där i regnet av stenar och folk pressade på bakifrån. Då var jag rädd. Men jag har aldrig varit rädd för egen del.

Szyber hamnade i tunnelbanan tillsammans med Djurgårdsklacken på väg hem efter att AIK vunnit.

– Då var jag lite oroad men då tog jag av mig halsduken och sedan kände man att nu får vi bara vara människor.

Oroade för poliskostnaderna

Den senaste tiden har debatten i Stockholm kommit att handla om vem som ska betala för polisinsatserna. Klubbar som drivs som aktiebolag tvingas just nu stå för en del av polisens kostnader vid matcher. Detta har lett till bristande dialog mellan polisen och både supportrar och klubbar. En rundringning Nyheter24 gjorde till politikerna i Stockholm polisstyrelse visade dock att hälften ville ha kvar polisfakturorna.

– Du hade en jättebra artikel i Aftonbladet som jag hade kunnat skriva under varenda ord på, säger Ohly till Szyber så fort ämnet kommer på tal. Senare fortsätter han:

– Man får ett samhälle där den som betalar får den samhällsservice som vi egentligen alla ska ha rätt till när vi behöver. Det samhället vill inte jag vara med och skapa. 

Han menar att fakturorna till slut kommer att spilla över även på andra områden, exempelvis inom kulturen.

– Jag är oroad för vad det innebär i förlängningen. För demonstrationer i slutändan. Vi har vissa grundlagsfästa rättigheter och de ska vi värna, fyller Szyber i.

Regeringens nationella samordnare mot idrottsvåldet, Björn Eriksson, kom i sitt delbetänkande fram till att fakturorna måste bort. Ohly och Szyber hoppas att ett beslut kan tas nästa år. En annan fråga handlar om de så kallade tillträdesförbuden - att personer ska kunna stängas av. Eriksson vill ge möjligheten att förlänga dessa från ett till tre år.

Men tillträdesförbudet har stött på kritik. Riksåklagaren menar att gränsdragningen är svår och klubbar som Hammarby menar att förbuden delats ut för lätt.

– Jag kan ibland tycka att det använts på godtycklig grund. Det är min bild som jurist. Jag tror tanken är god, frågan är bara hur man får det att bli ett rättssäkert system, säger Szyber, som även är rättspolitisk talesperson för sitt KD.

– Jag tror man har landat ganska rätt, även om det kanske går att putsa en del. Men jag var rädd att han skulle komma med drastiska åtgärder som skulle försämra möjligheten att upprätthålla rättssäkerheten och samtidigt förstora problem. Men å andra sidan kunde han ju inte komma med ett förslag utan innehåll, säger Ohly.

Båda betonar att varje enskild person måste få en prövning. Det får aldrig vara ett kollektiv som straffas.

Tror på att tillåta pyroteknik

Allsvenskan 2012 är avslutad, med Elfsborg som vinnare. Men ett av de kvarvarande minnena är all den pyroteknik som tänts på svenska arenor. Dels för att fotbollförbundet länge valde att bryta matcher vid minsta lilla bengal men också för alla hyllningar pyrotekniken fått från supportrarna.

Nyheter24 erfar att utredaren Eriksson haft planer på en slags "pyroteknikkonferens" i början av 2013 för att hitta en laglig lösning. Ohly har handgripligen försökt ta ifrån personer bengaler på läktarna - men välkomnar ändå en öppning för att legalisera. Just nu menar han dock att hälsorisker, bristen på säkerhet och att klubbarna får böter inte gör det möjligt.

– Under ordnade former kan jag tänka mig att det ska kunna få tillstånd. Det är ju häftigt, lite italienskt över det så där. Vi måste försöka hitta en dialog med de som tycker det är skithäftigt och kul med bengaler. Inte bara fördöma och kasta ut dem. Men just nu funkar det inte, jag blir bara förbannad. Det är inte säkert, drabbar folk och kostar pengar för klubbarna.

Szyber välkomnar ett initiativ om dialog kring pyrotekniken.

– Det visar att vi valt rätt utredare, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att klubbarna skulle ha en större förståelse för att det är en del av supporterkulturen om det skedde mer ordnat. Jag tror inte att de skulle säga nej om de fick ett förslag.

En man och en kvinna på varsin politisk kant och på varsin läktare. Och ändå kan de skriva under på varandras åsikter och nästan fylla i varandras meningar. Vad skulle hända om fler politiker gick på matcher?

Lars Ohly går för övrigt även på hockey:


/
/
AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?