Ebba Busch vill att skolor inför officiella skolkläder.
1 av 3
Ebba Busch vill att skolor inför officiella skolkläder. - Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Busch är dock noga med att poängtera att hon inte vill se en lagstiftning.
2 av 3
Busch är dock noga med att poängtera att hon inte vill se en lagstiftning. - Foto: Björn Wanhatalo/SCANPIX
Hon är dock positiv till att svenska modeföretag tillverkar kläderna.
3 av 3
Hon är dock positiv till att svenska modeföretag tillverkar kläderna. - Foto: Jens La Estrade/SCANPIX

KD-politiker vill införa skoluniformer – gjorda av Filippa K och Acne

Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala Ebba Busch vill att svenska skolor inför skoluniformer.
"Skoluniformer bör inte vara något som enbart förknippas med internatskolor utan något som fler skolor bör våga sig på", skriver Busch.


Ebba Busch

Ebba Busch, 25, är politiker för Kristdemokraterna i Uppsala. Hon är Sveriges yngsta kommunalråd och ordförande för äldrenämnden i Uppsala kommun. Hennes politiska hjärtefrågor är äldrefrågor, antibyråkratifrågor och sänkta skatter.

"Arbetar just nu hårt för ett tuffare och tydligare Kristdemokraterna", skriver hon på sin hemsida.

När Politikerbloggen listade Sveriges bäst klädda politiker hamnade Busch på en femte plats.

Nyheter24 utsåg 2010 Ebba Bush till Sveriges andra sexigaste politiker.

I en debattartikel i SVT Debatt skriver Kristdemokraternas Ebba Busch att den svenska skolan behöver sätta kunskap och bildning i centrum. Hon menar att skoluniformer är ett sätt att göra det på och vill ta bort tabut kring officiella skolkläder. 

Busch pekar på att Sverige är ett framstående land inom mode och att vi borde ta tillvara på det.

"Vad är det som säger att en skola inte skulle kunna samarbeta med designersystrarna Dagmar för att ta fram en uppsättning skolkläder till sin skola? Eller att den kommunala skolan i Säffle inte skulle kunna bli klädda av Acne eller Filippa K? För den som nu gillar det klassiska brittiska skoluniformssnittet så får väl någon sälja in att Burberry gör ett designsamarbete med H&M", skriver Busch på SVT Debatt.

"Kunskapsmålen sätts i fokus"

Snygga och moderiktiga skoluniformer har enligt Busch fler fördelar. Särskilt i kampen mot barnfattigdom.

"Skolkläder kan hjälpa till att minska klädpress, göra morgonrutinerna smidigare för föräldrar till yngre elever, underlätta för mindre bemedlade familjer eller familjer som helt enkelt vill lägga pengarna på annat. Flera studier visar också på positiva effekter på närvaro, uppförande och betyg. Nu är det inte kläderna i sig som framkallar denna utveckling utan de värden som förmedlats vid införandet. Värden som att det inte är vad du har möjlighet att ha för kläder på dig som betyder något utan innehållet i skolan och att nå kunskapsmålen sätts i fokus."

"Fler skolor bör våga sig på"

Hon betonar dock att hon inte ville se någon lagstiftning. Det är enligt Busch upp till varje skola att bestämma om man vill ha skoluniformer eller inte.

"Men i strävan efter att låta kunskap och bildning få större utrymme i den svenska skolan så bör de möjliga positiva effekterna av en officiell skolklädsel lyftas. Skoluniform bör inte vara något som enbart förknippas med internatskolor utan något som fler skolor i den mångfald som nu finns i Sverige bör våga sig på", skriver Busch i debattartikeln.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.