Nu kommer hård kritik mot S-ledningen. Infällda: Elvy Söderström, Helene Fritzon, Carin Jämtin och Mikael Damberg - ledamöter i verkställande utskottet tillsammans med Stefan Löfven.
1 av 4
Nu kommer hård kritik mot S-ledningen. Infällda: Elvy Söderström, Helene Fritzon, Carin Jämtin och Mikael Damberg - ledamöter i verkställande utskottet tillsammans med Stefan Löfven. - Foto: SCANPIX / Montage
Arhe Hamednaca tycker att systemet inom partiet är fel.
2 av 4
Arhe Hamednaca tycker att systemet inom partiet är fel. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Mariam Osman Sherifay är den enda med invandrarbakgrund i S partistyrelse.
3 av 4
Mariam Osman Sherifay är den enda med invandrarbakgrund i S partistyrelse. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Löfven har problem med mångfalden i partiet.
4 av 4
Löfven har problem med mångfalden i partiet. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Socialdemokraterna - vitare än folket

95 procent av kongressombuden, 94 procent av riksdagsledamöterna och 100 procent av verkställande utskottet. Här är den hårda SSU-kritiken mot moderpartiets vithetsnorm.


"Där var och en av oss får plats"

"Tillsammans har vi ansvar att skapa ett samhälle där alla, var och en av oss, får plats". Så står det på Socialdemokraterna Göteborgs hemsida. Samtidigt skickar partidistriktet inte ett enda ombud med invandrarbakgrund till partikongressen i april.

Bland de 36 namn som valts av medlemmarna att representera Stockholm och Göteborg återfinns noll personer med utomnordisk bakgrund, skriver S-tidningen AIP.

STOCKHOLM. Det vita är norm inom Socialdemokraterna och det är svårt att komma till en framskjuten position i partiet om man har utländsk bakgrund. Det är en av slutsatserna i en kritisk rapport signerad ungdomsförbundet SSU.

"Fyra nyanser av vitt" har sammanställts av styrelseledamöterna Sara Yazdanfar, Evin Incir och Mattias Kristenson. Statistiken de tagit fram visar att 94 procent av partiets riksdagsledamöter och 100 procent av det mäktiga verkställande utskottet faller under den vita normen. På kongressen i början av april har bara fem procent av ombuden utländsk bakgrund.

– Socialdemokraterna är en homogen rörelse där maktpositioner och de främsta företrädarna i stor utsträckning inte representerar befolkningen, säger Yazdanfar, som är utrikespolitisk talesperson för SSU, till TV4-Nyheterna.

"Måste spegla samhället"

I partistyrelsen sitter bara en person med invandrarbakgrund - Mariam Osman SherifayNyheter24 har tidigare intervjuat S-ledaren Stefan Löfven om bristen på mångfald i partiet.

– Vårt parti måste spegla samhället. Det är inte så att vi inte har personer med invandrarbakgrund i partistyrelsen men vi behöver fler, absolut, sa han då.

Arhe Hamednaca, riksdagsledamot från Stockholm, har tidigare kritiserat systemet för att välja ombud till kongressen. Det gör det svårare för utrikesfödda, menar han.

– Partiledningen måste präglas av den mångfald som finns inom partiet, sa han till Nyheter24 då.

SSU vill att toppen i partiet nu tar till sig de nya siffrorna.

– Och sen på allvar sätta igång en diskussion i partistrukturen i hela landet, säger Kristenson till TV4-Nyheterna.

/
/
/
/
/
SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!