Christer G Wennerholm (M) lovar att inte höja priserna.
1 av 4
Christer G Wennerholm (M) lovar att inte höja priserna. - Foto: SCANPIX / Montage
Erika Ullberg, Socialdemokraterna.
2 av 4
Erika Ullberg, Socialdemokraterna. - Foto: Socialdemokraterna
Månadskortet skulle bli billigare för de som endast reser under lågtrafik.
3 av 4
Månadskortet skulle bli billigare för de som endast reser under lågtrafik. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Wennerholm har tidigare gett löften om att inte sänka priserna. 2011 höjdes de med 100 kronor trots löftena.
4 av 4
Wennerholm har tidigare gett löften om att inte sänka priserna. 2011 höjdes de med 100 kronor trots löftena. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

M-löftet: Kommer inte höja SL-taxan

Stockholms trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm (M) ifrågasattes sedan han uttryckt sig positivt om en idé att höja priset för kollektivtrafik för de som åker i rusningstid. Nu lovar han att inte höja taxan.


Bland de dyraste i Europa

Nyheter24:s tidigare granskning av priserna för kollektivtrafik i storstäder i Sverige och Europa visade att Stockholm är bland de dyraste. 

Från landstingets sida menade man då att man inte kan jämföra med andra länder, detta trots att forskare hävdade att kollektivtrafiken inte skiljer sig speciellt mycket mellan Sverige och Europa.

STOCKHOLM. "Vill Moderaterna höja SL-kortet till 1 100 kronor?"

Den frågan hördes på flera håll på torsdagen. Anledningen var ett blogginlägg av det moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm. Där skrev han om "goda idéer på hur kollektivtrafiken kan förändras" och hänvisade till en debattartikel i Dagens Nyheter.

I nämnda debattartikel föreslår Stefan Fölster och Lars Wiigh en lösning där de som reser i Stockholms kollektivtrafik får betala endast 300 kronor i månaden - om de endast åker i under lågtrafik. För de som åker under rusningen skulle priset däremot bli 1 100 kronor, till skillnad från dagens 790 kronor.

När Nyheter24 hör av sig menar Wennerholm att endast sänkningen för de som åker mindre är intressant.

– Det kan vara ett intressant förslag att sänka priset för de som inte reser under rusningstid, utgångspunkten måste vara att vi ska ha biljetter som gör att fler åker med kollektivtrafiken. Under förra året ökade antalet SL-resenärer snabbare än befolkningen i Stockholms län, säger han till Nyheter24.

S: "Inför enhetstaxa i stället"

En av de som oroades av blogginlägget var Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd. Så här skrev hon på Twitter på torsdagen:

Hon tror inte på att förändra priserna. I stället måste man satsa på att bygga ut tunnelbanan i huvudstaden.

– Jag välkomnar en diskussion om SL-taxan, men till skillnad från Stefan Fölster och Christer Wennerholm tror jag inte på en höjning från 790 till 1100 kronor i månaden för våra arbetspendlare. I dag har 70 procent av alla SL-resenärer periodkort, dessa trogna resenärer ska vi vara rädda om, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– En lågtrafiktaxa löser inte problemen med trängsel, vi måste öka kapaciteten och bygga ut tunnelbanan. Socialdemokraterna vill avskaffa zonerna och ha en enhetstaxa som gäller i hela länet, det skulle förenkla för resenärerna.

Lovar att inte höja - igen

Wennerholm (M) hävdar bestämt att det i alla fall inte blir någon högre kostnad för resenärerna i Alliansens vårbudget.

– Nej, jag kommer inte att föreslå någon höjning av SL-taxan, säger han.

Inför 2011 lovade han samma sak - då höjdes priserna för månadskort ändå med 100 kronor, eller "tre chipspåsar" som finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) jämförde det med.

Ullberg (S), vill inte uttala sig om förtroende för Wennerholm utan menar i stället att en höjt pris till slut kan bli oundvikligt.

– Detta handlar inte främst om tillit utan om att Moderaterna kan bli tvungna att höja SL-taxan i och med att de inte får ordning på SL:s ekonomi och biljettintäkterna är vikande, säger hon.

/
/
SL
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.