Moderaten Anders Ekelund menar att han vill skydda samhället.
1 av 5
Moderaten Anders Ekelund menar att han vill skydda samhället. - Foto: Faksimil Facebook / Moderaterna Partille
Flashbackgrävarna hjälpte polisen.
2 av 5
Flashbackgrävarna hjälpte polisen. - Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
Manifestation i Högsbo tidigare i år.
3 av 5
Manifestation i Högsbo tidigare i år. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
En 16-årig man greps för två veckor sedan och har erkänt brott.
4 av 5
En 16-årig man greps för två veckor sedan och har erkänt brott. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Han är nu överlämnad till sociala myndigheter i enlighet med lagen om vård av unga.
5 av 5
Han är nu överlämnad till sociala myndigheter i enlighet med lagen om vård av unga. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

16-åring har pris på sitt huvud - hängs ut av moderatpolitiker

Moderatpolitikern Anders Ekelund i Partille har lagt ut en bild på den 16-åring som misstänks för kattmorden i Högsbo på sin Facebooksida. Detta trots att han är hotad och har ett pris på sitt huvud. – Det är så att folk ska känna igen honom, säger Ekelund.


Kattmorden

Efter en rad obehagliga mord på katter i Högsbo i Göteborg kunde till slut en 16-åring gripas av polisen. Detta efter stor hjälp från Flashbacks grävare som bland annat hade direktkontakt med den misstänkte.

I förra veckan hamnade bloggerskan Paulina "Paow" Danielsson i blåsväder sedan hon hängt ut 16-åringen och önskat livet ur honom.

– Jag tycker att han borde hängas upp och ner tills han dör långsamt, sa hon till Nyheter24 då.

PARTILLE. "Här är han!". Så skrev den moderata kommunpolitikern Anders EkelundFacebook samtidigt som han delade en bild där den 16-åring som misstänks för kattmorden i Högsbo hängdes ut med namn och bild.

– Det är väl många som gjort, jag är bara en i mängden, säger Ekelund när Nyheter24 når honom.

16-åringen har i förhör erkänt brotten men fallet har ännu inte lett till åtal. På nätet har han blivit mordhotad och han anses ha ett pris på sitt huvud. 

– Det är något som jag inte känner till. Jag har inte kopplat det till något hot, säger Ekelund, som är ersättare i utbildningsnämnden i Partille.

"Om de ser honom kan de ta in sina katter"

På Facebook har moderatpolitikern fått kritik från flera personer för att han hänger ut 16-åringen. Men han menar att det handlar om att "skydda samhället".

– Det är så att folk ska känna igen honom, så de vet hur han ser ut. Om de ser honom i grannskapet kan de ta in sina katter, säger Ekelund och fortsätter:

– Men man vet aldrig vad han skulle kunna göra. Det kunde lika gärna ha varit små barn i lekparken som han gett sig på.

"Jag har inte hängt ut någon"

Ekelund tycker inte att han har större ansvar än någon annan för att inte hänga ut den misstänkte bara för att han är politiker.

– Jag har inte hängt ut någon. Det är inte riktat mot honom utan bara för att informera allmänheten, säger M-politikern.

Ekelund har tidigare engagerat sig i djurrättsfrågor och är med i en stor mängd Facebookgrupper på temat. Bland annat "Om du skadar mina katter kommer din död se ut som en olycka".

Nyheter24 har sökt Moderaterna Partilles ordförande Linda Fröberg för en kommentar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.