Piratpartiet polisanmäler IT-minister Anna-Karin Hatt för brott mot upphovsrätten på nätet.
1 av 3
Piratpartiet polisanmäler IT-minister Anna-Karin Hatt för brott mot upphovsrätten på nätet. - Foto: Pressbild/Scanpix
Piratpartiet vill avkriminalisera all ickekommersiell delning av kultur och kunskap på nätet, så att intet ont anande nätanvändare slipper vara brottslingar, skriver man i ett pressmeddelande.
2 av 3
Piratpartiet vill avkriminalisera all ickekommersiell delning av kultur och kunskap på nätet, så att intet ont anande nätanvändare slipper vara brottslingar, skriver man i ett pressmeddelande. - Foto: Pressbild
Anna-Karin Hatt har ännu inte kommenterat polisanmälan.
3 av 3
Anna-Karin Hatt har ännu inte kommenterat polisanmälan. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Piratpartiet polisanmäler IT-ministern för Instagramfoton

Bilder på filmfodral och en skämtteckning ur serien Kalle & Hobbe. Centerparisten Anna-Karin Hatt polisanmäls av Piratpartiet efter publiceringar på hennes instagramkonto. Ministern vägrar att kommentera anmälan.


Festen

På lördag är det dags för stor fest i Wikiparken i Upplands Väsby norr om Stockholm. 

Torrentsajten The Pirate Bays tioårsdag ska firas på storslaget vis.

Minst 36 musikakter utlovas under festen som pågår 15.00-03.00. Dessutom finns Tankafetast på plats och ordnar lan-party, på annat håll finns ett rum där man kan spela Nintendo 8 bit. Det finns även mat, barer och ett campingområde.

Det går att köpa både enstaka biljetter, vip-paket och kombinerade biljetter med resa.

Festivalens officiella hemsida hittar du här.

UPPDATERAD. I samband med att fildelningssajten The Pirate Bay firar tio år meddelar Piratpartiets rättspolitiske talesperson Torbjörn Wester att partiet polisanmäler IT-minister Anna-Karin Hatt (C) för brott mot upphovsrättslagen.

– När inte ens Sveriges IT-minister följer upphovsrättslagen på nätet kan man knappast förvänta sig att vanliga internetanvändare ska känna sig manade att följa en så föråldrad lag. Regeringen och riksdagen har gjort det omöjligt att leva ett modernt liv och vara aktiv på nätet, utan att samtidigt vara kriminell, säger Torbjörn Wester i ett pressmeddelande.

Publicerades på Instagram

Polisanmälan handlar om upphovsrättsskyddade texter och bilder på nätet som Anna-Karin Hatt publicerat via sitt Instagramkonto. Men ministern vägrar att uttala sig om anmälan.

– Vi har noterat att ni skrivit om det men vi har inga kommentarer, säger Hatts pressekreterare Jonas Johansson till Nyheter24.

Det rör sig om allt från en kopia på en artikel ur Expressen, till upphovsrättsskyddade bilder på filmfodral och en skämtteckning ur serien Kalle & Hobbe. Torbjörn Wester tror dock inte att polis och åklagare kommer att gå vidare med anmälan.

På Instagram skriver Anna-Karin Hatt:

"Har ägnat 12 av de senaste veckornas timmar åt en helt fantastisk man. Viggo Mortensen - vilken skådespelare! Och vilken oemotståndligt vacker saga - Sagan om Ringen!"


Här är två ytterligare exempel som Piratpartiet tar upp:

– När det gäller nätbrott är det skillnad på folk och folk. Resursstarka företag och framstående politiker har inte särskilt mycket att frukta, samtidigt som polisen jagar fildelande ungdomar, säger Torbjörn Wester i pressmeddelandet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Chef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.