Motdemonstranterna ska spruta vatten på nazistmarschen.
1 av 7
Motdemonstranterna ska spruta vatten på nazistmarschen. - Foto: SCANPIX / Montage
Stefan Jacobsson, partiledare.
2 av 7
Stefan Jacobsson, partiledare. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX
Motdemonstranter motas bort av polisen under första maj i Jönköping.
3 av 7
Motdemonstranter motas bort av polisen under första maj i Jönköping. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX SWEDEN
I bakgrunden syns de sköldar som SvP-medlemmarna brukar använda vid demonstrationer.
4 av 7
I bakgrunden syns de sköldar som SvP-medlemmarna brukar använda vid demonstrationer. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Polisen är förberedd inför demonstrationen i Stockholm. Bilden: Uppradade poliser vid Jönköpingsdemonstrationen.
5 av 7
Polisen är förberedd inför demonstrationen i Stockholm. Bilden: Uppradade poliser vid Jönköpingsdemonstrationen. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX SWEDEN
Den tysta manifestationen mot nazisterna i Almedalen.
6 av 7
Den tysta manifestationen mot nazisterna i Almedalen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Partitopparna längst fram i tåget under en tidigare marsch.
7 av 7
Partitopparna längst fram i tåget under en tidigare marsch. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX SWEDEN

De ska starta vattenkrig mot nazistmarschen

Om två veckor ska nazistiska Svenskarnas parti hålla en demonstration mitt i centrala Stockholm. Då planerar motståndare att starta ett vattenkrig mot deltagarna. – De kan behöva kylas ned lite, säger Mathias Wåg från Allt åt Alla Stockholm till Nyheter24.


Varit aktiva senaste året

Svenskarnas parti har passat på att ta mer utrymme i kölvattnet av besvikna sverigedemokrater. Under första maj-firandet höll bland annat partiledaren Jacobsson tal. Marschen i Jönköping urartade senare i sammandrabbningar med motdemonstranter.

Under Almedalsveckan höll partiet torgmöte två gånger. Andra gången bakom en tyst vägg av motdemonstranter som vänt ryggen mot SvP. Bland dessa återfanns bland andra Mona Sahlin och Özz Nujen. Sahlin förföljdes senare under veckan av några medlemmar ur Svenskarnas parti som bland annat väste "landsförrädare" när de gick bakom henne. Dessutom hamnade medlemmar i slagsmål med aktivister vid partiets tält.

STOCKHOLM. Den 14 september ska nazistiska Svenskarnas parti (SvP) hålla en demonstration i Humlegården i centrala Stockholm och marschera på Kungsgatan. Men de ska inte göra det ostört, menar nu en grupp som planerar att hålla en något speciell motdemonstration.

Under parollen "Vattenkrig mot raskrig" ska Allt åt alla Stockholm och Nätverket mot rasism kasta vattenbalonger och skjuta med vattenpistol mot nazistdemonstranterna.

– Det är ett enkelt sätt att förlöjliga dem. För SvP är det ju startskottet för valkampanjen – de ska försöka surfa in på vågen bakom Sverigedemokraterna och plocka över missnöjda sverigedemokrater, säger Mathias Wåg hos Allt åt alla Stockholm till Nyheter24.

Hur kom ni på den idén?

– Vi ville inte ha en tråkig motdemonstration. Då kom vi på den här idén. De kan behöva kylas ned lite.

Wåg menar att deltagarna gärna får vara "konfrontativa" men hävdar att aktionen är fredlig. I ett Facebookevent (som just nu har 700 som tryckt att de ska komma) förklaras det "rollspel" som de planerar att genomföra. Där talas det om "Team Brun" (SvP), "Team Blå" (polisen) och de själva: "Team Röd".

"Låt bäste man vinna"

"Blågänget kommer åka runt i sina vita vans och har som uppgift att stoppa de andra teamen från att blöta ner Team Brun. Farbröderna blå känns igen på sina bistra miner och humorlöshet", skriver gruppen om polisen.

– Polisen blir en aktör. Vi räknar med att de spelar sin roll, nassarna sin och vi vår. Låt bäste man vinna, säger Wåg.

Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson menar att det är upp till polisen att stoppa motdemonstranterna.

– Det verkar idiotiskt att springa runt med vapenliknande föremål i Stockholms innerstad. Men det här känns som en fråga för ordningsmakten, säger han till Nyheter24.

Beväpnade sig med påk i somras

Hans förhoppning är att fler dyker upp i Stockholm än vid partiets demonstration på första maj i Jönköping i år. Då var de cirka 250, enligt Jacobsson. Han uppger också att man har med sig funktionärer som kan skydda deltagarna. Tidigare har SvP setts marschera med sköldar.

– Vi har haft det, men det är inte säkert att vi har det i Stockholm. Allt beror på säkerhetsläget, säger partiledaren.

Vid ett möte i Halmstad i juli utreddes Jacobsson själv för att ha försökt skydda sig och sina partikamrater med en påk. I ett uttalande på SvP:s hemsida efter händelsen bekräftade han att han beväpnat sig, men hävdade att "påken" var ett arbetsredskap han hade liggandes i sin bil.

"Ingen skillnad på glasflaska och vattenbalong"

Hos Stockholmspolisen är det just nu fullt fokus på den amerikanske presidenten Barack Obamas besök nästa vecka. Men enligt Kjell Lindgren, presstalesman, är man alltid förberedda på motdemonstrationer.

– Vårt jobb är att se till att demonstrationen ska kunna genomföras – oavsett vad man anser om åsikterna. Man har rätt att säga vad man tycker så länge man inte bryter mot lagen, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Man får protestera men inte förstöra.

Han menar att det inte spelar någon roll om det "bara" är en vattenbalong, det är ändå ett brott. Troligtvis ofredande, menar Lindgren. Om det i stället är exempelvis en flaska eller gatsten handlar det om misshandel.

I övrigt är det ingen skillnad på att kasta sten eller glasflaska och kasta vattenbalong.

– Egentligen inte. Syftet är detsamma – att stoppa andras grundlagsskyddade rätt.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.