En S-politiker kan tvingas lämna partiet efter att ha hyllat högerextrema Nya Tider.
1 av 3
En S-politiker kan tvingas lämna partiet efter att ha hyllat högerextrema Nya Tider. - Foto: SCANPIX / Faksimil
Vávra Suk i svart rock längst fram på en nationaldemokratisk demonstration 2005.
2 av 3
Vávra Suk i svart rock längst fram på en nationaldemokratisk demonstration 2005. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Göran Lundqvist (S) tycker inte att Nya Tider är högerextrem utan att de berättar sanningen.
3 av 3
Göran Lundqvist (S) tycker inte att Nya Tider är högerextrem utan att de berättar sanningen. - Foto: SCANPIX

S-politiker hyllade högerextrem tidning – uppmanas lämna

Socialdemokraten Göran Lundqvist i Arjeplog har uppmanats lämna sina uppdrag. Anledningen är att han hyllat högerextrema tidningen Nya Tider – som i dag beviljades presstöd.


Beviljades presstöd

På onsdagen beslutade Presstödsnämnden att företaget som ger ut den högerextrema tidningen Nya Tider beviljas presstöd på totalt 1 900 000 kronor.

– Min övertygelse är att vi har ett demokratiskt system som bygger på yttrandefrihet och tryckfrihet. Då kan inte vi sitta som smakdomare. Och det finns inte i förutsättningarna heller, säger Sofia Olsson Olsén, vice ordförande i nämnden och chef för Aftonbladets Online Academy, till Medievärlden.

Tidigare hade kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth sagt att hon inte tycker att antidemokratiska tidningar inte borde få presstöd.

ARJEPLOG. En tidning som berättar sanningen. Så har Socialdemokraternas kommunpolitiker Göran Lundqvist i Arjeplog beskrivit den högerextrema tidskriften Nya Tider. Han vill att även vanliga medier ska skriva ut vilken härkomst exempelvis brottslingar har.

– Man kan skriva om det är en man eller kvinna och vilken ålder men inte om det är en tysk, norsk eller arab, säger han till Nyheter24.

Du menar att det är nödvändigt att veta det?

– Det är jag som läsare som får avgöra om det är nödvändigt. Vi är myndiga i det här landet.

"De är styrda av pressen"

På onsdagen meddelade styrelsen för den lokala arbetarekommunen att de vill att Lundqvist lämnar sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige. 

– Styrelsen kommer att föreslå medlemsmötet att besluta att entlediga honom från uppdraget som ersättare, säger ordföranden Mats Abrahamsson till Piteå-Tidningen.

Lundqvist förstår beslutet, men menar att partiet inte vågat stå emot trycket utifrån.

– Det var ganska väntat. Jag förstår dem, de är styrda av både pressen och annat, säger han.

Tidningen grundades av Nationaldemokraternas grundare

Det var i förra veckan som kommunpolitikern upptäckte Nya Tider. Han säger själv att han tog kontakt med dem för att kolla upp var de står politiskt.

– Det är ingen högerextrem tidning, det står ju att de är obundna och inte kopplade till något parti, säger han.

Faktum är dock att Nya Tider grundades av Vávra Suk, som numera är chefredaktör. Han var en av grundarna till det högerextrema partiet Nationaldemokraterna 2001. Lundqvist benämner sig själv som en "sosse av den gamla sorten". Han säger att han tror att det finns många som till skillnad från honom bara "knyter näven i fickan".

– Jag har inget emot någon på grund av hudfärg eller något liknande. Det jag kan ha något emot är de som kommer hit och håller på med djävulskap, säger han.

"Måste få smälta det här"

Det återstår dock att se om han väljer att lyda styrelsens uppmaning. Till sist är det hans eget beslut att ta om han ska hoppa av eller ej.

– Jag måste få smälta det här, jag ska tänka. Om jag skulle sitta kvar skulle jag hålla på mitt gamla parti, säger han.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.