Här är ett av SD-ledamotens inlägg.
1 av 2
Här är ett av SD-ledamotens inlägg. - Foto: Faksimil Facebook / TT Bild
Hanna Wigh.
2 av 2
Hanna Wigh.

SD-politiker kallar asylsökande för "terroryngel"

Kommunpolitikern Arild Svensgam (SD) har på sin Facebooksida gått till attack mot muslimer. Nu tar den lokala partiledningen avstånd från honom. – Det var i affekt. Det har varit så mycket nu om muslimer och islamister, säger Svensgam till Nyheter24.


Ville begränsa muslimers barnafödande – uteslöts

Annika Rydh, ledamot i Älmhults kommunfullmäktige, uteslöts av Sverigedemokraterna sedan hon bland annat velat begränsa barnafödandet hos muslimer.

FALKÖPING. "Asylsökande från muslimska länder är inte asylsökande, de är terroryngel".

Så skriver Sverigedemokraternas Arild Svensgam, ledamot i Falköpings kommunfullmäktige, på sin Facebooksida. Detta samtidigt som han länkat till en norsk artikel om att en norsksomalier misstänks för terroristbrott.

"Kan inte stå bakom den människosynen"

Svensgam är partiets andranamn i kommunen. Nu kan han uppmanas lämna Sverigedemokraterna.

– Utan någon magisk förklaring till varför han skrivit så här så har gruppen inget förtroende för honom. Vi kan inte stå bakom den människosynen, säger Hanna Wigh, gruppledare i kommunfullmäktige och ordförande för SD Skaraborg, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi kommer att ha samtal med honom inom kort och be om en förklaring. Vi kommer även prata om hur han ser på sin roll i partiet.

"Kom som en kalldusch"

Wigh menar att hon uppmärksammats på inläggen den senaste tiden och att hon tidigare inte märkt av den tonen från Svensgam.

– Det kom som en kalldusch, säger hon.

Nyheter24 kan även berätta om flera andra Facebookinlägg av Svensgam, som bland annat sitter med i socialnämnden i kommunen. Bland annat har han skrivit "muslimer igen" angående en artikel om ett fall av demonutdrivning i hemlandet Norge.

Han har också skrivit att man inte borde ha en insamling för Världens barn – för att de kan jobba i stället. Uttalandet har på måndagen fått spridning på Twitter och uppmärksammats av sajten Inte rasist, men.

Skriver om "svartingarna från Somalia"

I samband med nyheten om 96-åringen som kastades ut av Kronofogden skrev Svensgam så här (översatt från norska till svenska)

"Hur sjukt kan det här landet bli? När svartingarna från Somalia kommer och kräver hundratusentals kronor öppnar man gladeligen på statskassan och när man vid livets slut kastas ut ur sin bostad är det okej. Det här är den värsta formen av åldersrasism och diskriminering!"

Uppdatering 15.13:

När Nyheter24 får tag på Svensgam själv menar han att inlägget om "terroryngel" var något han skrev för att han var upprörd över nyheten i Norge.

– Det var i affekt. Det har varit så mycket nu om muslimer och islamister, säger han till Nyheter24 men påpekar sedan att han inte är rasist.

När det gäller inlägget om Världens barn menar Svensgam att det var ett skämt. Barn får ju faktiskt arbeta i många länder.

– Om Babben Larsson eller Lasse Kronér hade sagt det så hade det varit roligt, säger han.

Hur ser du på att gruppledaren tycks sakna förtroende för dig?

– Jag har pratat med Hanna tidigare i dag och tror inte de tappar något förtroende. Jag kommer inte göra något sånt här igen och det var i stridens hetta.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.