Avvisar anklagelserna.
1 av 3
Avvisar anklagelserna. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson
Han meddelade att han inte tänker ställa upp i nästa val.
2 av 3
Han meddelade att han inte tänker ställa upp i nästa val. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Gunnar Axén har anmälts för sexuellt ofredande.
3 av 3
Gunnar Axén har anmälts för sexuellt ofredande. - Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

Toppmoderaten avvisar anklagelser om sexbrott

UPPDATERAT 10: 45 Den moderate toppolitikern Gunnar Axén har polisanmälts för sexuellt ofredande efter en händelse som ska ha inträffat i samband med en fest. Själv nekar han till anklagelserna.


Kandiderar inte

Samma dag som anmälan om sexuellt ofredande kom in till polisen meddelade Axén, som är ordförande i socialförsäkringsutskottet, att han inte kandiderar till riksdagen i nästa val.

– Efter en lång tid av överväganden har jag kommit till slutsatsen att det är dags att gå vidare till nya utmaningar och därför meddelat vår nomineringskommitté att jag kommer avstå från att kandidera för omval, skriver han själv på sin Facebook-sida.

STOCKHOLM. I går kväll kom nyheten om att den moderate toppolitikern och riksdagsledamoten Gunnar Axén polisanmälts för sexuellt ofredande. Axén är ännu inte formellt misstänkt för något brott då någon förundersökning ännu inte inletts och han nekar själv till att något fel ska ha begåtts.

– Jag avvisar den aktuella anklagelsen och konstaterar vidare att jag inte är delgiven misstanke om brott. Jag välkomnar att anmälan utreds och under tiden har jag inga andra kommentarer, skriver han i ett mejl till Expressen som låg bakom avslöjandet.

Samtidigt kommer uppgifter om att anmälaren ska vara en ung kvinna som är aktiv inom partiet och medlem i ungdomsförbundet Muf. Enligt SVT ska kvinnan vara 18 år gammal.

Ska ha skett i samband med fest

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska händelsen som den 18-åriga kvinnan polisanmält skett under en Muf-fest efter en utbildning i centrala Stockholm i mitten av oktober där även den 46-årige Axén ska ha varit närvarande. Något som under förmiddagen på onsdagen tillbakavisas av åklagaren Mats Ericsson.

– Snarare någonstans i Östergötland, i Linköping, säger han till Norrköpings Tidningar.

Muf:s pressekreterare Joakim Liljeberg vill inte kommentera händelsen.

– Detaljer kring polisanmälan är upp till polisen att svara på, säger han till Aftonbladet.

"Sällan någon går och okynnesanmäler"

Däremot så går Fredrik Bergqvist, oppositionsråd och gruppledare för moderaterna i Axéns hemkommun Norrköping ut och säger att han tror att polisanmälan ligger bakom han avhopp från partiets riksdagslista.

– Det är inte bra. Det känns inte bra. Det ger ju också en förklaring till att han hoppade av listan, säger Bergqvist till Norrköpings Tidningar och fortsätter:

– Det är ju allvarligt med en anmälan, sedan ska man säga att han är inte dömd än. Men det är ju sällan någon går och okynnesanmäler. Det är klart att det är allvarligt i sig.

UPPDATERAT 10:15

Fallet har nu lottats på på chefåklagaren Mats Ericsson vid Riksenheten för polismål som kommer att ta ett beslut om huruvida en förundersökning ska inledas.

– Tröskeln för att inleda en förundersökning är ganska låg så det lutar åt att det kommer att ske, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Första steget blir att höra målsäganden.

/
/
/
/
Muf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.